X
GO

Novosti
Novosti : Kutinska lipa, konzervacija temelja kuće iz rimskog doba

Prva saznanja o arheološkom lokalitetu Kutinska lipa u Kutini (iz vremena rimske dominacije, 2. - 5. st.) imamo iz davne 1892.g. Tada su izvršena prva arheološka istraživanja na predjelu zvanom Crkvište ili Fratrica, a pokretni arheološki materijal je pohranjen u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Do početka suvremenih istraživanja (2004.g.) čitavo ovo područje je urbanizirano, te je lokalitet u najvećoj mjeri uništen stambenom izgradnjom. Preostale parcele su stavljene pod zaštitu i upisane u Registar kulturnih dobara RH. U pripremnoj fazi za sustavna arheološka istraživanja izvršena su georadarska mjerenja za otkrivanje čvrstih podzemnih struktura, a na fizičkom iskopu su bili angažirani volonteri u sklopu manifestacije "Kutinsko ljeto. Istraživanja vrši Muzej Moslavine, na parcelama koje su u međuvremenu prešle u vlasništvo grada Kutine. Istražena površina se planira pretvoriti u tematski (arheološki) park, koji bi služio u edukativne i turističke svrhe.

Kutinska lipa.jpg     Kutinska lipa 2.jpg

Konzervatorske zahvate na temeljima rimske kuće izvodi građevinsko poduzeće "PE-GRA" iz Novske, prema uvjetima Konzervatorskog odjela u Sisku. Zahvati u razini temeljnog podložnog sloja izvode se metodom upotrebe zamjenskog materijala sličnog izgleda i sastava. Ostaci temelja od kamena i opeke se prezidavaju zatečenim materijalom uz korištenje zamjenskog morta na bazi vapna. Struktura zidanja je istovjetna ili što sličnija zatečenoj, a visina iznosi jedan dodatni red kamena kao zaštitna kapa (konzervacijski sloj). Uz stalni nadzor Ane Bobovec, arheologinje Muzeja Moslavine i povremeni nadzor i konzultacije pročelnice Konzervatorskog odjela u Sisku, Ivane Miletić Čakširan, očekuje se da će prvi dio konzervatorskih zahvata biti dovršen do kraja travnja, nakon čega slijedi ugradnja drenaže i uređenje prostora između temelja.

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

RADNO VRIJEME:

Ponedjeljak-petak: 8 - 14 sati

Subota: prema prethodnoj najavi

Za vrijeme održavanja tematskih izložbi (Galerija Muzeja Moslavine):
svakim radnim danom i subotom 10-13, utorkom i četvrtom i od 17-19 sati

Muzej je zatvoren nedjeljom i državnim blagdanom

CIJENA ULAZNICE:
  • Odrasli: 10 kn
  • Učenici/studenti/umirovljenici: 5 kn
  • djeca do 7 godina/ uz predočenje odgovarajućeg dokumenta - iskaznice : članovi ICOM-a, članovi Hrvatskog muzejskog društva : besplatan ulaz
Adresa: Trg Kralja Tomislava 13, 44320, Kutina

Tajništvo: 044/683-548

Ravnateljica: 044/625-147

juroda@muzej-moslavine.hr

 Arheološki odjel: 044/500-450

adzaja@muzej-moslavine.hr

Etnografski odjel: 044/500-451

smoslavac@muzej-moslavine.hr

 Galerijski odjel: 044/500-452

mladenmitar55@gmail.com

 Kulturno-povijesni odjel: 044/625-147

juroda@muzej-moslavine.hrFax:044/683-569
E-mail:  mmk@muzej-moslavine.hr

Osnivač: Grad Kutina 

Godina osnutka: 1960.

Vrsta muzeja: opći - zavičajni 

Prostor muzeja: 230 m2 

Sastavni dio muzeja: 

Galerija Muzeja Moslavine 

 

Ravnateljica: Jasmina Uroda Kutlić,  juroda@muzej-moslavine.hr