X
GO

Novosti
Novosti : Etnografska izložba u Novskoj

“Oj, rumena ružo moja”

- Osim graditeljske baštine, Krapje je značajno po specifičnoj arhaičnoj pjesmi i posavskoj nošnji koja se nosi u Krapju, ali i u Puskoj, Plesmu i Drenovom Boku. Mještanke su veliku pozornost posvećivale bojama, jer boje su označavale društveni i dobni status žene, kazala je Slavica Moslavac, etnologinja, ravnateljica Muzeja Moslavine u Kutini i autorica etnografske izložbe “Oj, rumena ružo moja”.

1..jpg

Naglasila je da na nošnjama prevladava crvena boja, namijenjena mladim djevojkama, udavačama, mladenkama i tek udanim ženama. Žene u zrelijoj životnoj dobi i starice nosile su nošnje zagasitih, umjerenih, tiših boja, dok je bijela označavala žalost i nosila se u koroti i starosti.

Izložba sadrži više panoa s crno-bijelim i kolor fotografijama, s tekstovima vezanim za baštinu Krapljanske Posavine, naselja Krapje, Pusku, Plesmo i Drenov Bok, a postavljeni su i originalni predmeti i rukotvorine koje su se koristile u domaćinstvima.

8..jpg

Svečanost otvorenja upotpunila je pjesma članica Udruge „Kraplani“ iz Krapja koje su izvele pjesme „U ravnici pokraj rijeke Save“ te otplesale šetano kolo “Šetala se lijepa Mara“. Ova udruga postoji tri godine, a članice nastavljaju tradiciju čuvarica glazbene i folklorne baštine Krapja i drugih naselja jasenovačke Posavine. Nastupile su i kutinske “Rusalke“, ženska vokalna skupina koje njeguju napjeve moslavačko – posavskog kraja u pratnji sviračice Lane Moslavac na tamburi samici.

5.Rusalke.jpg

Okupljenima koji vrednuju tradicijsku kulturu obratio se i Ilija Gregorić, jedan od vrijednih sakupljača etnografske baštine, dugogodišnji folklorni djelatnik i voditelj KUD-a „Kolo“ iz Starog Grabovca. Istaknuo je bogatstvo baštine, tradicije, boja, zvuka i ostavštine vrijedne čuvanja i njegovanja za buduće generacije te je ujedno i otvorio izložbu za posjetitelje.

Nakon što je bila prikazana u Kutini, Krapju, Zagrebu i Kumrovcu, izložbu će do polovine prosinca moći pogledati i Novljani uz dodatak edukativnih panoa Javne ustanove Parka prirode Lonjsko polje o flori, fauni i tradiciji tog kraja postavljenih u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Ante Jagar“.

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

RADNO VRIJEME:

Ponedjeljak-petak: 8 - 14 sati

Subota: prema prethodnoj najavi

Za vrijeme održavanja tematskih izložbi (Galerija Muzeja Moslavine):
svakim radnim danom i subotom 10-13, utorkom i četvrtom i od 17-19 sati

Muzej je zatvoren nedjeljom i državnim blagdanom

CIJENA ULAZNICE:
  • Odrasli: 10 kn
  • Učenici/studenti/umirovljenici: 5 kn
  • djeca do 7 godina/ uz predočenje odgovarajućeg dokumenta - iskaznice : članovi ICOM-a, članovi Hrvatskog muzejskog društva : besplatan ulaz
Adresa: Trg Kralja Tomislava 13, 44320, Kutina

Tajništvo: 044/683-548

Ravnateljica: 044/625-147

juroda@muzej-moslavine.hr

 Arheološki odjel: 044/500-450

adzaja@muzej-moslavine.hr

Etnografski odjel: 044/500-451

smoslavac@muzej-moslavine.hr

 Galerijski odjel: 044/500-452

mladenmitar55@gmail.com

 Kulturno-povijesni odjel: 044/625-147

juroda@muzej-moslavine.hrFax:044/683-569
E-mail:  mmk@muzej-moslavine.hr

Osnivač: Grad Kutina 

Godina osnutka: 1960.

Vrsta muzeja: opći - zavičajni 

Prostor muzeja: 230 m2 

Sastavni dio muzeja: 

Galerija Muzeja Moslavine 

 

Ravnateljica: Jasmina Uroda Kutlić,  juroda@muzej-moslavine.hr