X
GO
Novosti
Novosti : Promocija etnografske mape

Promocija etnografske građe središnjeg dijela zapadne Moslavine

U Muzeju Moslavine u Kutini, 26. 4. 2017. u 19,00 sati održana je promocija etnografske pisane građe koju je tijekom dva desetljeća istraživala, promovirala i objavila etnologinja i muzejska savjetnica Slavica Moslavac.
Izvorni kazivači i pjevači, te demonstratori tradicijskog ruha bili su članovi KUD-a Kloštar iz istoimenog mjesta. Vrijedni članovi KUD-a su povodom desetogodišnjeg, petnaestogodišnjeg i dvadesetogodišnjeg rada obilježavali značajnim projektima. Tako je za deset godina tiskana knjige Slavice Moslavac KUD Kloštar-baština zavičaja, za petnaest objavljen je nosač zvuka pod nazivom Volim milo, ma siroče bolo, i za dvadeset godina etnografsku mapu pod nazivom KUD Kloštar, 20-godina vjernosti tradiciji i zavičaju.
U knjizi o baštini zavičaja, na 108 stranica sa 250 crno-bijelih i color fotografija, te 20-tak notnih zapisa sa kinetogramima, govori o baštinjenim vrijednostima zapadne Moslavine, kao i šireg zavičaja. U knjizi i mapi se predstavljena povijest naselja, očuvanost pjesme, plesa i glazbenih instrumenata, vrijednost i obnova tradicijskog ruha, uloga i značenje obreda i običaja: Božića, Uskrsa, Ivanja, Jurjeva...kao i ostalih običaja, te svadbe, berbe grožđa, fašnika i pepelnice i dr.
Brojne smotre, susreti, priredbe, izbori i izložbe popraćeni su fotografijama čiji su glavni akteri bivši i sadašnji članovi KUD-a Kloštar. Kola i pjesme moslavačkog kraja zabilježena su notno uz kinetogram (slikovno pismo!), za sve one koji žele nastaviti uvježbavati i izvoditi plesnu baštinu ovog dijela Moslavine.
Obrađene su osim mjesne priredbe povodom Dana mjesta (Sv. Ivan Krstitelj - na Ivanje) i druge priredbe kao Kloštranski škrilak i najveći kloštranski god – Velika gospa, kada se priređuje nadaleko poznato prošćenje.
Osim što su ponosni na očuvano, ali i obnovljeno tradicijsko ruho, Kloštranci, ali i vrli članovi KUD-a tiskali su brojne promidžbene materijale od razglednica, zidnih i stolnih kalendara, deplijana i publikacija...
Snimili su i niz dokumentarnih filmova. Izdvajam: Božić u Predavcu, Kloštranski svati, Tradicijsko ruho, Iz bakine škrinje, Emisija Lijepom našom...ali i nekoliko scena u Vrdoljakovom filmu Duga mračna noć. Sva ta događanja kao i druge aktivnosti zabilježeni su upravo u etnografskoj mapi i monografiji KUD-a Kloštar, baština zavičaja.
O etnografskom blagu su osim autorice Slavice Moslavac, govorili Jasmina Uroda Kutlić, ravnateljica MMK, Marjana Bunjevac i Željka Rukavina. Skupu se obratio i Josip Marić koji je uputio čestitke za sve realizirane projekte, zamjenik gradonačelnika Kutine, te Željo Filipović, načelnik Kloštar Ivanića.
 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine