X
GO
Novosti
Novosti : 15. festival dječjeg folklora Hrvatske

Petnaesti festival dječjeg

folklora Hrvatske u Kutini, 13. i 14. listopada, 2017.

 

Vrijedni članovi KUD Ivančice već 15.-tu  godinu organiziraju Festival dječjeg folklora Hrvatske, utemeljen 2003.godine s idejom okupljanja ponajboljih dječjih folklornih skupina iz svih hrvatskih folklornih područja, te promicanja dječjeg folklornog izraza na području Moslavine.

Festival je u prvih deset godina obuhvaćao najčešće dvije priredbe, od kojih je prva bila klasična smotra dječjih skupina s područja Moslavine, te gostujućih dječjih skupina iz inozemstva (do sada smo imali prigodu vidjeti folklorno stvaralaštva  iz Italije, Makedonije, Slovačke, Crne Gore, Srbije, Češke, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Poljske, Mađarske, Albanije), dok je druga priredba natjecateljskog karaktera i nastoji ponuditi reprezentativan izbor iz dječjeg folklornog stvaralaštva cijele Hrvatske. Reprezentativnost  tog izbora očituje se u zastupljenosti različitih hrvatskih krajeva i različitih programskih orjentacija društava (njegovanje tipičnog dječjeg folklornog izraza ili folklorne baštine u cjelini, zavičajne baštine ili baštine drugih područja, te izvornog ili stiliziranog izraza, te u definiranju dviju kategorija sudionika  tj. skupine do 10 godina starosti i skupine od 10 do 14 godina.

Upravo je u stručnoj utemeljenosti selekcije i glavni argument za visoku ocjenu ovoga festivala. Od utemeljenja do danas organizratori  su stekli dobar uvid u cjelinu dječje folklorne scene u Hrvatskoj, pa slijedom toga i ovaj festival sve više okuplja uistinu ponajbolje dječje folklorne skupine iz različith hrvatskih krajeva. Presudna je pritom bila prethodna višemjesečna intenzivna suradnja organizlatora s lokalnim i županijskim smotrama folklora koje u svoje programe uključuju i nastupe dječjih skupina, sa županijskim savezima kulturno-umjetničkih društava i sa samim potencijalnim sudionicima. No, reprezentativnost odabira (naročito u aspektu zastupljenosti različitih folklornih područja) i nadalje ostaje elementom kojemu treba posvetiti najveću pozornost tj. zastupljenost središnje, nizinske, gorske i primorske Hrvatske. I kao što je posudbena komisija u sastavu: dr.sc. Naila Ceribašić, Vesna Zorić i Slavica Moslavac,  konstatirale ...da se kutinski festival može ocijeniti kao svehrvatski festival dječjeg folklora, a stručnošću, predanošću i organizacijskim sposobnostima svojih priređivača i organizatora izdvaja se i kao najbolji festival tog tipa u Hrvatsoj.

Posebno treba istaknuti smjelost oraganizatora da ga utemelji kao natjecateljski festival (što odudara od uvriježene koncepcije hrvatskih folklornih festivala i smotri), smatrajući da je natjecanje dodatnom motivacijom mlađim sudionicima, njihovim voditeljima i koreografima da što promišljenije i pomnije koncipiraju i uvježbaju odabrani program, te da natjecateljski strukturirana priredba pridonosi boljem odazivu publike i uopće boljoj percepciji folklora u javnosti. Takva se koncepcija, barem zasad, pokazala posve opravdanom, te je i u tom smislu kutinski Festival dječjeg folklora Hrvatske važan iskorak za kutinsku sredinu, pored održavanja smotre pjevačkih skupina, smotre tamburaša i velike smotre folklora Moslavine.

Doduše nekoliko godina, isključivo zbog financijskih sredstava, Festival nije bio organiziran u dva dana, ali to ne umanjuje njegovu predanost i specifičnost za prezentacijom i čuvanjem hrvatske tradicijske baštine. Na ovom 15.-tom festivalu u prvom danu održavanja KUD Ivančice, zajedno sa svojim gostima iz Češke i KUD-om iz Banove Jaruge održat će cjelovečernji koncert gdje će se predstaviti sve skupine. Bit će to prigoda vidjeti baštinu iz Moslavine, Bilogore, Međimurja, Slavonije, Podravine i Posavine.

Za učesnike festivala tiska se i programska knjižica s informativnim tekstovima o svim skupinama, uvodnim stučnim tekstom i brojnim fotografijama.

Na desetom festivalu bila je prigoda u prvom danu održavanja,  da se ponovo predstave pobjednika sa prijašnjih devet održanih festivala, dok je koncepcija drugoga dana ostala ista, natjecateljska kao i do sada.

Festival prati i ocjenjuje prosudbena komisija u sastavu: dr.sc. Naila Ceribašić (zamjena Tomislav Habulin), Vesna Zorić i Slavica Moslavac koje svojim stručnim savjetima pridonose vidnom napretku skupina u  plesno-glazbenom pogledu kao i dotjeranosi i očuvanju tradicijskog ruha.

Festival je natjecateljskog karaktera te se dodjeljuju kolajne u dvije kategorije i to: mlađi uzrasti: 1. mjesto:  KUD Zvir, Jelenje, 2. mjesto: Hrvatska čitaonica, Hercegovac, 3. mjesto: KUD Sijač, Lučko-Zagreb. Stariji uzrasti od 10 – 15. godina: 1. mjesto: KUD Metković, Metković; 2. mjesto: KUD  Sv. Juraj, Draganić: 3. mjesto: HKUD Dunav, Vukovar.

Povodom 15. festivala dječjeg folklora Hrvatske, Muzej Moslavine Kutina priredio je u Galeriji Muzeja Moslavine, etnografsku izložbu autorice Slavice Moslavac pod nazivom Zaviri ispod, donje rublje i higijena, što je u predstavljanju tradicijskog kostima izuzetna vrijednost, jer oblačenje tradicijskog ruha upravo kreće od nogu tj. čarapa, obojaka, opanaka, te slijedi donje rublje koje itekako mora biti uređeno, da bi glavna odjeća bila primjereno predstavljena.

Prije festivala, u kutinskom Hotelu Kutina održana je i sjednica CIOFFA, a brojni članovi poslije sjednice, došli su pogledati i izložbu Zaviri ispod, donje rublje i higijena.

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine