X
GO
Novosti
Novosti : Božić u Muzeju Moslavine

Organizator: Muzej Moslavine Kutina i VS Rusalke

Mjesto: Muzej Moslavine Kutina, Trg kralja Tomislava 13, Kutina

Vrijeme: 12.12.2017. u 18,00 sati

Autorica izložbe i predavačica: Slavica Moslavac

Tema: Božić u Muzeju /izložba, predavanje, glazbeni program/

 

U božićno, predblagdansko vrijeme u mnogim muzejima, udrugama ili galerijama priređuju se izložbe, predavanja, kreativne radionice ili glazbeni programi. Muzej Moslavine Kutina priređuje događanje pod nazivom „Božić u Muzeju“ gdje će biti predstavljena etnografska izložba Moslavačkih božićnih običaja, autorice Slavice Moslavac, muzejske savjetnice-etnologinje koja će originalnim predmetima i to božićnih jaslica, tradicijsko okićenim borovima, borovnicama ili krispanima, te na desetak rollupova fotografijama i tekstovima dočarati Božić u Moslavini tijekom 19. i 20. stoljeća.  Drugi dio događanja je glazbeni program u kojem će sudjelovati pjevačke skupine iz Kutine, Međurića i Garešnice i to: GKC – MVS „Medjuwodje“ iz Garešnice, ŽVS Kutinske dunje iz Kutine, PS „Orava“ Matice slovačke iz Međurića  i VS Rusalke iz Kutine koje će izvoditi pučke i starogradske božićne pjesme.

 

Od prvih slavlja Božića vezane su i brojne božićne pjesme i popijevke. Po izričaju i melodici se razlikuju one iz sjevernih od onih iz južnih krajeva Hrvatske. Jedne i druge se opet dijele na one koje se pjevaju u crkvi i one koje se pjevaju na neliturgijskim slavljima. Jedna od najpoznatijih pjesama iz južne Hrvatske je "U se vrime godišta", a iz sjeverne "Narodi nam se kralj nebeski". U neliturgijske pjesme spadaju i one koje pjevaju koledari i veseljaci idući od kuće do kuće navješćujući Božić, Mladence, Novu godinu i Sveta Tri kralja.

Jedna od najpopularnijih božićnih pjesama ikada je svakako ‘Tiha noć’. Pjesma je nastala u Austriji. Originalni tekst pjesme je na njemačkom jeziku. ‚Stille Nacht’, doživjela je mnoge verzije i mnoge izvedbe od 1818. godine, kada je prvi puta izvedena u malome alpskom selu Oberndorf.

Hrvatska inačica:                                                            
Tiha noć, sveta noć
Ponoć je, spava sve
Samo Marija s Josipom bdi
Divno djetešce pred njima spi
Rajski resi ga mir,
Rajski resi ga mir.

Tiha noć, sveta noć
Pjesma ta anđeoska
Miljem otajnim napunja zrak
Bajna svjetlost rasvjetljuje mrak
Kraj pretvara u raj,
Kraj pretvara u raj.

Tiha noć, sveta noć
Pastiri, amo svi
Pjevat Isusu anđela poj
S majkom poklon prikazat mu svoj
Srce dat mu na dar,
Srce dat mu na dar.

Narodi nam se

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine