X
GO
Novosti
Novosti : Iz tiska izašla pjesmarica 'Ćeri mila, autorica Slavice i Lane Moslavac

Slavica Moslavac

Lana Moslavac

 

Pjesmarica 'Ćeri mila

Pjesmarica pod nazivom „'Ćeri mila“ zbirka je pjesmama i plesova moslavačko-posavskog kraja, nastalih i izvođenih tijekom 19. i 20. stoljeća,  kojom Vokalna skupina Rusalke nastoji za buduće naraštaje ostaviti zapisano glazbeno blago koje se danas izvodi ili se izvodilo na smotrama izvornog folklora, etnografskim i kulturno-povijesnim izložbama, političkim događanjima i raznim kulturnim manifestacijama.

Pjesmarica sadržava sedamdesetak pjesama i plesova Moslavine i Hrvatske Posavine, crteže  i vinjete Želimira Šiška, Ivana Milata, Zorke Sever, Vlatke Vidiček Dam, te tridesetak fotografija glazbala, svirača, plesača, kao i fotografije članica Vokalne skupine Rusalke, sa raznih plesno-pjevanih nastupa nastalih tijekom prošlog vremena. Pjesmarica sadržava i kinetografske zapise plesova koje je za ovu prigodu načinio etnokoreolog Goran Knežević.

Zapisi su to o glazbenoj baštini šireg zavičaja, a jednom prigodom gosp. Ivica Ivanković i Miroslav Dolenec Dravski rekli su da…Sve zapisano i snimljeno od starih i mudrih žitelja ovih lijepih i zanimljivih krajeva nesumnjivo će poslužiti kao korisna građa za prepoznavanje ljudi, običaja i alatki kojima su se služili, pjesama koje su pjevali, priča koje su pripovijedali te djela koja su činili svim nedaćama usprkos. Pjesme su to o ljudima, težacima, o sretnoj ili zabranjenoj ljubavi, ljepoti zavičaja koja nas okružuje, o godišnjim ophodima protkanim mitskim bićima i praslavenskim vjerovanjima na koju se naslanja kršćanska tradicija isprepletena sa onim pučkim, jednostavnim i iskonskim.   

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine