X
GO
Novosti
Novosti : Nošnja moslavačko-posavskog tipa i u Londonu

Nošnja moslavačko-posavskog kraja iz 19. stoljeća našla svoje mjesto u Victoria and Albert Museum u Londonu

Victoria and Albert Museum (Muzej Viktorije i Alberta) u Londonu je najveći muzej primijenjene umjetnosti i dizajna na svijetu. On posjeduje stalnu zbirku od 4,5 milijuna izložaka. Utemeljen je 1852. i nazvan po britanskom kraljevskom paru, princu Albertu i kraljici Victoriji. U Muzeju se mogu vidjeti zbirke keramike, stakla, tekstila, odjeće, srebra, metala, nakita, namještaja, srednjevjekovnih predmeta, skulptura, slika i grafika starih majstora, crteža i fotografija i po mnogočemu je neusporediv sa bilo kojim muzejom na svijetu.

Muzej je započeo kao zbirka gipsanih odljeva, gravura i nekoliko izložaka s prve svjetske izložbe 1851. u Londonu. Zajedno s umjetničkim zaštitnikom, Henryom Coleom, princ Albert, suprug kraljice Viktorije, zamislio je koncept muzeja koji bi trebao pokazati „primjenu umjetnosti u obrtu” kao model britanske kulture. Cole, prvi redatelj, utemeljio je muzej na dizajnu i obrtništvu, prije nego na komercijalnom kontekstu. Ta je filozofija i danas prisutna.

U ovako reprezentativnom muzeju našla se i jedna nošnja iz našeg kraja, koja je bogato izatkana gotovo cijelom površinom od oplećka rukava, cijele površine zaslona (pregača) kao i donjeg dijela rubače (suknje). Ukrašena je crvenim pismom (utkivom) na tkalačkom stanu ili razboju, tehnikom starinskog prijebora. Hajtaši na rukavima te završetak pregače krase heklane čipke načinjene crveno-bijelim koncem.  

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine