X
GO
Novosti
Novosti : Božić u vrijeme Bonifacija Pavletića u Hreljinu

Muzej Moslavine Kutina i VS Rusalke iz Kutine

Izložba i nastup u Hreljinu, 23. 12. 2018. u 19,30

 

  1. Izložba pod nazivom „Moslavački božićni običaji“

Izložba pod nazivom „Moslavački božićni običaji“, autorice Slavice Moslavac, muzejske savjetnice i voditeljice etnografskog odjela, sastoji se od slikovnih zapisa na roll-upovima i plakatima, te tekstovima vezanih za moslavačke božićne običaje koji su se u gradskim i seoskim sredinama održavali tijekom 19. i 20. stoljeća, tj. u vrijeme fra. Bonifacija Pavletića. Tekstovi su pisani na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku. Ukupno ih ima 12 komada.

Božićni običaji u Moslavini

Od svih običaja tijekom godine božićni običaji, kao dio zimskog godišnjeg ciklusa, obuhvaćaju najviše vremena, najbrojniji su i najraznovrsniji.

Tu se međusobno prepliću stara pretkršćanska vjerovanja i kršćansko svetkovanje rođenja Isusa Krista – Božića. Te dvije razine običaja u višestoljetnom preplitanju u nekim su se dijelovima stopile, pa su se brojni nekršćanski elementi prilagodili kršćanskom svjetonazoru.

A to su elementi u kojima se kriju ili zameci ili ostaci božićnih igara: koledarski običaji s prigodnim pjesmama, kićenje jaslica, drvca i zelenila, prostiranje slame po kući, spravljanje blagdanskih jela kao i čestitari u duhu narodne tradicije. Čestitari su isključivo bili muškarci, različite socijalne pripadnosti i životne dobi, koji su pjevajući obilazili selo, zaustavljali se pred svakom kućom, čestitali kućedomaćinu, a za uzvrat bili darivani. Uz običaj darivanja bilo je uobičajeno izreći određenu formulu, svojevrsnu čestitku, želju za dobrobit i blagostanje u idućem razdoblju.

Božićni običaji počinju na Svetu Barbaru /4.prosinac/ sijanjem božićne pšenice, ili od dana Svetu Lucije /13.prosinac/ i traju do Sveta tri kralja.

Znakovi Božića su: panj badnjak, slama, zelenilo, svijeće i jaslice.

 

  1. Vokalna skupina Rusalke iz Kutine

Vokalna skupina Rusalke iz Kutine je pjevačka skupina osnovana s ciljem očuvanja, pjevanja i prezentiranja glazbene baštine šireg nam zavičaja. Samo ime Rusalke dolazi  od slavenskog izraza za šumske i vodene vile, koje su itekako bile prisutne u pričama i legendama moslavačkog kraja. Skupina broji 7 članica –  6 pjevačica i sviračica na tradicijskim glazbalima / Lana Moslavac/. U ovom šestogodišnjem periodu postojanja predstavile smo se na smotrama, etnografskim izložbama i brojnim kulturnim događanjima u Kutini i Sisačko-moslavačkoj županiji. Pjevačka skupina Rusalke predstavila se na velikom koncertu, 2013. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, u organizaciji KUC Travno – Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba posvećenom bećarcu i oko njega...Rusalke su se predstavile moslavačkim pripjevcima pod nazivom „Dođi dragi ti i tvoj kolega...“ uz pratnju tambure samice, kao i na javnom snimanju emisije HRT Lijepom našom u Kutini, 3. 11. 2016. Ovogodišnji najznačajniji projekt je izlazak iz tiska pjesmarice pod nazivom 'Ćeri mila, autorica Slavice i Lane Moslavac.

Voditeljica skupine: Slavica Moslavac

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine