X
GO
Novosti
Novosti : Baština okom umjetnika, autorice Slavice Moslavac

Organizator: Vokalna skupina Rusalke i Muzej Moslavine Kutina

Mjesto: Galerija Muzeja Moslavine Kutina

Vrijeme: 28. 6. 2019. u 19,00 sati

Tema: Baština okom umjetnika ili narodne nošnje u djelima umjetnika

Autorica: Slavica Moslavac

U glazbenom programu nastupaju: Vokalna skupina Rusalke

 

Tradicijskim hrvatskim folklorom inspirirali su se mnogi umjetnici – pjesnici,  književnici, kipari, a ponajviše slikari, stoga i ova izložba govori o njihovom radu i umjetničkom doprinosu očuvanju kulturne, osobito etnografske baštine.

Likovno-etnografskom izložbom pod nazivom „BAŠTINA OKOM UMJETNIKA“ predstavit će se petnaestak slikovnih stvaratelja koji će u raznim tehnikama /ulje na platnu, pastel, tempera, treščica, olovka, tuš…/ predstaviti tradicijsko ruho iz Moslavine, Hrvatske Posavine, Pokuplja i Banovine. Likovnim ostvarenjima, kao vrijedan dokument vremena, odijevanja i ukrašavanja tradicijskog ruha, vidjet ćemo vidne razlike u blagdanskom i radnom ruhu iz prijašnjih razdoblja, njihovu skromnost i jednostavnost s tek neznatnim naznakama u tradicijskom vezu, pa sve do bogato urešenih narodnih kostima, nastalih u kasnijem periodu od kraja 19. stoljeća i kroz cijelo 20. stoljeće.

Iako malobrojni i rijetki izvori o etnografskoj građi iz tog povijesnog razdoblja, govore nam o mijeni i prolaznosti folklornog kostima, uočavamo vidne utjecaje drugih područja, koja u naše krajeve stižu trgovačkim putevima te uz pomoć raznih trgovaca, pretrešaca ili rođa nabavljaju se razne potrepštine korisne za uljepšavanje ženskog lica, glave ali i odjeće i oglavlja. Mnogi radovi likovnih umjetnika nastali su za potrebe pojedinih etnografskih izložbi, radeći ih ili na temelju stručne literature ili fotografija osoba u nošnjama pojedinog kraja te u konačnici predstavljaju izuzetnu ako ne umjetničku, ali zato dokumentarnu, kulturno-povijesnu i etnografsku građu pohranjenu u Muzeju Moslavine Kutina, Etno zbirci Božidara Škofača u Letovaniću, kao i u trijemu pod nazivom Ostavština Zorke Sever u Popovači ili se jednostavno nalaze u privatnom vlasništvu.

Baština okom umjetnika predstavlja opus vezan za običaje i folklorni kostim hrvatskog sela centralnog dijela Hrvatske i ima prvenstveno dokumentarni i dokumentacijski značaj, a osvrt na umjetnički vid opusa tek je usputno naznačen. U tom sklopu je osobito važan onaj dio opusa koji je do sada od nekih umjetnika već bio objavljen kao popratni ilustrativni sadržaj u stručnim i popularnim publikacijama ili etnografskim mapama. To osobito dolazi do izražaja u opusu Ivana Milata, Želimira Šiška i Vlatke Vidiček Dam, čiji su likovni opusi posvećeni ilustracijama i opremi etnoloških knjiga Slavice Moslavac.

U 19. stoljeću veliki doprinos ostavili su sljedeći likovni stvaratelji: Sandor Erdödy, Nikola Arsenović, Zorka Sever… a u 20. stoljeću to su ljubitelji likovne umjetnosti kojima narodno ruho i sve njene karakteristike tradicijskog odijevanja i ukrašavanja  nisu nepoznanica, a to su: Ivan Milat, Želimir Šiško, Božidar Škofač… Narodne nošnje nalazimo i kod drugih pojedinaca koji imaju smisla za baštinu kao: Vlatka Vidiček Dam, Maximiljan Vanka, Predrag Lešić, Jozo Bužan, Jadranka Del Ponte, Josip Zeman, Lidija Veliki-Vukas, Branka Vrbanić, Mirjana Pavetić, Ana Vecko, Mirica Srbotnjak, Petra Posavec, Nasta Roic i dr. U praksi dosta je bilo primjera iscrtavanja, sakupljanja i promoviranja raznih motiva, ali cjelovitost nošnji mnogo je rjeđe zastupljeno. Od istaknutih tema vezanih za baštinu, izdvajaju se oglavlja kao najkoloritniji dio tradicijskog odijela, kao što su razne mladenkine krune i vijenci, oglavlje udatih žena, kapice - poculice, kao i bogat vratno prsni nakit sastavljen od niski kraluža, sekanaca, dukata i škuda. Načinjeni su u raznim tehnikama od akvarela Sandora Erdödyja, Lidije Veliki Vukas, Mirjane Pavetić, Branke Vrbanić, ulja Josipa Zemana, tempere Jadranke Del Ponte do kombinirane tehnike Vlatke Vidiček Dam.

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine