X
GO
Novosti
Novosti : Zaviri ispod u Muzeju Ivanić Grada

Organizator: Muzej Moslavine Kutina i Muzej Ivanić-Grada

Mjesto: Muzej Ivanić-Grada

Vrijeme: 11.9. - 27. 9.2019.

Tema: Zaviri ispod, donje rublje i higijena

Autorica: Slavica Moslavac

U glazbenom programu nastupaju: Vokalna skupina Rusalke

 

U Muzeju Ivanić-Grada, u srijedu 11. rujna 2019. godine, s početkom u 19:00 sati bit će otvorena prva, jesenska, etnografska izložba “Zaviri ispod – donje rublje i higijena”, a to je dvanaesto predstavljanje ove zanimljive izložbe koja je krenula iz Kutine, zatim je bila predstavljena u galerijama ili muzejima u: Križu, Đurđevcu, Kumrovcu, Vrbovcu, Zagrebu, Daruvaru, Novoj Kapeli, Petrinji, Đakovu i Osijeku.

Za izložbu je prof. Slavica Moslavac pripremila izbor originalnih odjevnih predmeta iz različitih sredina, brojne fotografije, popraćene stručnim tekstovima, a sama je izložba potakla na stvaranje i nekolicinu likovnih umjetnika čiji su radovi uključeni u postav izložbe koja je do sada obišla veći broj muzeja i galerija u kontinentalnoj i primorskoj Hrvatskoj. Svuda je dočekana s velikim zanimanjem te je pokrenula brojne intrigantne razgovore, a HRT je snimila i dokumentarni film koji će biti promoviran slijedeće godine.

Izložba je otvorena suradnjom Muzeja Moslavine Kutina i Muzeja Ivanić Grada, a  autorica izložbe Slavica Moslavac, muzejska savjetnica i voditeljica Etnografskog odjela iz Muzeja Moslavine Kutina, izložbom želi naglasiti kako su oduvijek postojale individualne razlike u higijenskim navikama od osobe do osobe, odnosno od obitelji do obitelji. O higijeni, kao i donjem rublju, ljudi nisu bili razgovorljivi, tako da i nema pouzdanih, ni posve točnih podataka o individualnim razlikama u higijenskim navikama u moslavačkom, posavskom ili slavonskom kraju. Autorica navodi da je donje rublje prisutno kroz povijest već niz godina, no kao i sve ostalo u raslojenom društvu, rublje je bilo privilegija onih bogatih i moćnih još prije pet tisuća godina. Danas je donje rublje postalo toliko raznoliko da ga možemo pronaći za bilo koju namjenu.

U revijalno-glazbenom programu nastupaju i Vokalna skupina Rusalke iz Kutine.

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine