X
GO
Novosti
Novosti : Crveni cjelov zapada

Nada Pomper Gulija rođena 1942.g. u Repušnici, a od 1970. živi radi u Münchenu. Za vrijeme Domovinskog rat djeluje kao angažirana pjesnikinja u dijaspori u obranu Hrvatske.Vrlo angažirano piše članke i eseje u kojima se bori za hrvatska prava i slobodu. Željela je prije svega da se u svijetu dozna prava istina o agresiji na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Piše i objavaljuje dvojezično knjige pjesama. Na hrvatskom je obajvila: Opipljiv san, 1992., Između dva svijeta, 1997., Duha s duhom dušu veže, 2002., Gozba (posvećeno Dragutinu Tadijanoviću, a opremljena crtežima akademskog slikara Stjepana Pompera), Crveni cijelov zapada, 2007.

Miroslav Šicel o autoričinom stvaralaštvu govori pod naslovom "Poezija srca i duše", a Nedjeljko  Mihanović svoj esej naslovio je "Poezija preobraženih iskustava i svijesti". Kritičari primjećuju, da i priređivač Dumančić (Naklada Ceres), da je Pomper najuvjerljivija i najistaknutija u svojoj patriotskoj poeziji. Nećemo pogriješiti ako kažemo, a unutar nje prema moslavačkom zavičaju s jakim naglaskom djetinstva i sjećanja neprekitnutog povratka. Uostalom ovu zbirku s posvetom i prvom pjesmom Nada posvećuje Milki Trnini, njezinom Vezišću na Česmi, baš kao što u stihovima dodiruje i svoju Repušnicu i zvona kutinske crkve Sv. Marije Snježne.

Objavljivala je u časopisima: Pleter, Hrvatsko slovo i Narod.

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine