X
GO
Novosti
Novosti : Otvorenje arheološke izložbe „Srednjovjekovne utvrde Moslavine“

Jučer je u Muzeju Moslavine Kutina otvorena arheološka izložba „Srednjovjekovne utvrde Moslavine“. Zbog cjelokupne situacije vezane uz COVID-19 otvorenje je održano on-line poštujući sve propisane mjere.
Putem video linka pratiteljima su se obratili ravnateljica MMK Jasmina Uroda Kutlić, arheolog Petar Sekulić (Hrvatski restauratorski zavod), autor izložbe Antonio Džaja i gradonačelnik grada Kutine Zlatko Babić. Pozdravili su sve prisutne i dali kratki osvrt na arheološka istraživanja vezana uz srednjovjekovne utvrde na području Moslavine.
Arheološka izložba Muzeja Moslavine Kutina, u partnerstvu s Hrvatskim restauratorskim zavodom, predstavlja srednjovjekovne utvrde Moslavine i nalaze s nekih od njih koje je Muzej prikupio tijekom 60 godina postojanja. Izložba se sastoji od 14 panoa na kojima su ukratko predstavljene neke od moslavačkih utvrda te brojni predmeti koji su pronađeni na istraživanim utvrdama. Predmeti obuhvaćaju sve aspekte srednjovjekovnog života – od oružja do predmeta za svakodnevnu upotrebu. Iako su utvrde u Moslavini brojne, većina njih nije dovoljno poznata ni lokalnom stanovništvu. Osim početnih arheoloških istraživanja 1960-ih godina, sve do nedavnih istraživanja Hrvatskog restauratorskog zavoda (dr. sc. T. Pleše, P. Sekulić) na najznačajnijim moslavačkim utvrdama gotovo da i nije bilo arheoloških istraživanja. Prvenstveni cilj je osvijestiti ideju o postojanju i vrijednosti navedenih lokaliteta za kulturu i prošlost Moslavine te nužnu potrebu daljnjih istraživanja i zaštite tih nedovoljno prepoznatih prostora. Osim stručnih suradnja od velikog značaja je i podrška lokalnih uprava gradova Kutine i Popovače.
Izložba će biti otvorena do 15. siječnja 2021. godine i pozivaju se stanovnici Kutine i Moslavine da ju posjete i upoznaju se sa svojim kulturno-povijesnim nasljeđem.
 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine