X
GO
Novosti
Novosti : Boje - Izložba fotografija Foto-video kluba Kutina, Otvorenje 24.01.2008. u 18.00 sati u Galeriji Muzeja Moslavine

Copy of MARIJA TAKAC, Kolaz 8.jpg  MATIJA VIZNER, _MG_3151.JPG  VIDICEK STJEPAN, grafit.jpg

24.1. 2008.  FOTO VIDEO KLUB KUTINA (skupna izložba)

(tema)
BOJA

Bog stvori svjetlost, a ona rodi boje koje obgrli radostan ljudski duh. Čovjek se koristi bojama da uresi svijet, darujući ih u raznim oblicima i prigodama. One su brbljive i samoljubive, tople su i hladne, svadljive i pomirujuće, zapravo posjeduju karakter baš kao i ljudi, druže se s ostalim bojama tražeći svoje mjesto pod suncem. Mali ljudi baš kao i male površine neke tople boje nametljive su i brzo primjetne u odnosu na hladne velike površine. Boje određuju status neke osobe, upozoravaju nas u raznim situacijama na opasnosti, uljepšavaju svojom nazočnošću slavlja, a simbolizam boja je odlika biološkog i etičkog reda. U egzaktnoj teoriji, boja je produkt svjetlosti i ovisi o frekvenciji svjetlosnog zračenja. Ljudsko oko zapaža samo "vidljivo" zračenje tj. elektromagnetske valove dužine približno 380-760 nm. Zračenje svake pojedine dužine vala daje dojam određene boje. 
Opseg  prve ovogodišnje izložbe u Galeriji Muzeja Moslavine je 53 fotografije sa ukupno 12 sudionika različitih pristupa, iskustava i generacija. Tematski izbor za ovu izložbu je dogovoren. Boja kao jedan od strukturnih elemenata likovnosti našla se u prvom planu. Dva pristupa su u pokrivanju radnog zadatka. U prvom pristupu fotografi pronalaze boju u samoj prirodi motiva, dok drugi rade to isto, ali je naknadno dorađuju računalnom tehnikom, tako da se postižu razni koloristički efekti. Za jedne je boja već tu i treba je samo dobro kadrirati i komponirati, dok drugi intervencijom proširuju zanimljive mogućnosti, gdje im viđeno služi smo kao polazište u kompozicijsko kolorističkim kombinacijama. Na ovoj izložbi primjetne su visoke tehničke i likovne kvalitete. Na državnoj razini izložba «Hrvatska fotografija 2007.» održanoj u Rijeci, uvršten je među najbolje i naš predstavnik Domagoj Rupčić s kompozicijom «Zima, 2006.». To zaista zavređuje pažnju jer je natječaj za tu izložbu bio anoniman pa članovima našeg kluba daje dodatnu motivaciju. U raznolikosti sadržaja ovom izložbom ipak dominira dokumentaristički pristup koji se veže za klasični medij fotografije. Od brojnih pristupa na temu «Boja» izdvaja se Marija Takač koja estetiziranom transformacijom viđenog daje ovoj izložbi otklon od tradicionalnog, zahvaljujući novoj računarnoj tehnologiji. Matija Vizner u svom vizualnom putopisu po Egiptu uspostavlja dijaloški odnos s kulturnom zbiljom ruralnog načina života, a ujedno se drži tematskog naslova. Željko Polgar pokazuje konstantnu kvalitetu u jasnoći kompozicije i duhovitom izboru sadržaja. Stjepan Vidiček donosi nam vrlo zanimljivo odabrane trenutke, nenamještene, kopozicijski i koloristički dosljedne. Od mlađih članova posebno se ističe Željko Sović svojstvenom osjetljivošću u izboru  trivijalnih momenata, kompozicijski vrlo dinamičnih i koloristički dobro  odabranih.
Pedesete godine XX. stoljeća i beat generacija će postaviti nove parametre fotografske estetike. Rađa se novi vizualni senzibilitet. Dobrim dijelom kod nekolicine autora ove izložbe događa se dijalog s fotografskom baštinom te s tradicijom modernog europskog slikarstva plohe.
Na ovoj izložbi vidljivo je da fotografija nije potrošila svoj medijski potencijal. To na najbolji način pokazuju uspješni mladi članovi ovoga kluba koji se imaju priliku ugledati na dobre primjere starijih članova. Zasigurno po svojim referencama i mladosti koja pristiže, kutinski klub ima budućnost.


                                                                                                                                                                                 Mladen Mitar

SOVIC ZELJKO, boje 07. (3).JPG  POLGAR ZELJKO, P7200169.JPG

 


 

 

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine