X
GO
Novosti
Novosti : Fašnik u Kutini

pepelnica.jpg


POKLADE I PEPELNICA

Od davnina poklade fašnik /od njemačkog Fasching/,  fašejnek, fašnek, fašinjak ili mačkare imaju značajnu ulogu u godišnjem ciklusu narodnih običaja. Poklade su se osobito razvile u srednjem vijeku, a potječu od rimskih Saturnalija i Luperkalija, te pripadaju kultu plodnosti. Pokladni običaji u Moslavini danas su se sveli na pokladni utorak sa završnicom na Pepelnicu, a obuhvaćaju nekoliko osnovnih segmenata: prerušavanje i ophodnja maskiranih skupina koje istjeruju zlokobnu zimu zastrašujućim maskama i bukom, ali istodobno pjevaju i plešu za boji rast usjeva. Za svoj trud i dobre želje nagrađeni su darovima u hrani i novcu.
Do pedesetih godina održao se običaj izradbe i posebnih ljuljački. Ljuljanjem su se iskazivale dobre želje: za obiljem i uspješnom ljetinom, a također i prevencijom protiv bolesti.
Poklade završavaju suđenje lutki «fašniku» , koji se na kraju pravno valjanog procesa, spaljuje, baca u vodu i utapa ili na neki drugi način uništava. Tim činom obznanjuje se pobjeda nad zimom, grijesima i nedaćama nanesenim zajednici u prošlom jednogodišnjem razdoblju.

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine