X
GO
Novosti
Novosti : 18. svibanja MEĐUNARODNI DAN MUZEJA, 21. svibnja EUROPSKA NOĆ MUZEJA

Organizator: Muzej Moslavine Kutina

Mjesto: Galerija Muzeja Moslavine, Trg kralja Tomislava 13

Vrijeme: 19,00. svibnja 2016. u 18,00 sati

Tema: Kulturni krajolik i izložba Vinorela

Predavači: Jasmina Uroda Kutlić, Slavica Moslavac i Mladen Mitar


KULTURNI KRAJOLIK NA PRIMJERU LONJSKOG POLJA /predavač Jasmina Uroda Kutlić/

Hrvatska posjeduje brojne vrste kulturnih krajolika, iako nisu u dovoljnoj mjeri prepoznati, vrednovani i zaštićeni. Bez obzira na to što nisu prepoznati i zaštićeni zakonskim putem, postoje zabilježeni u literaturi i brojnim stručnim istraživanjima. Jedan od razloga da je prepoznavanje i zaštita kulturnih krajolika kao posebne vrste kulturnog dobra još uvijek na početcima jest činjenica da unatoč mogućnostima zakonske zaštite nije uslijedila podrobnija razrada kriterija i standarda njihova prepoznavanja, dokumentiranja i vrednovanja za potrebe upisa u Registar kulturnih dobara Hrvatske. Jedan od njih je i park prirode Lonjsko polje.

Mozaički krajolik parka Lonjsko polje nastao je radom prirode i čovjeka. U njemu su inkorporirani očuvanost prirode, ugrožene i rijetke vrste bilja i životinja, tradicionalni način života i rada ljudi, te predstavlja jedinstveno “mješovito“ područje zaštićene prirodne i kulturne baštine. Čitav prostor parka prema stupnju očuvanosti izvornih naseobina i arhitektonskih struktura, krajobrazne, prostorne i morfološke kvalitete krajolika, zastupljenosti, brojnosti i očuvanosti naselja i povijesne arhitekture vrednovan je kao kulturni krajolik 1. kategorije.

Tradicijska arhitektura / predavač Slavica Moslavac/

Pučke starine, stambeni i gospodarski objekti u donjoj ili jugozapadnoj Moslavini predstavljaju ostatke nekadašnjeg načina gradnje kao i života u tim prostorima. Po svojim obilježjima naslanjaju se na graditeljske tradicije susjednih krajeva, hrvatske Posavine i Turopolja. Priprosti su to prostori izgrađeni u dosluhu sa okolišom, bez laži i patetike i zato često dostojanstveni u svojoj jednostavnosti.

Kuća, trijem, čardak, korablja, najčešći naziv za nju je hiža ili iža, jedinstveno je to mjesto sveukupnosti postojanja obitelji ili šire zajednice. U njoj se odvijaju svi životni procesi. U kući ili družinskoj hiži borave ukućani preko dana, a spavaju starci i djeca. Kuća je dom, prebivalište i utočište. Dvije su važne komponente za zajednički život: stol sa svetim i osobnim slikama, uspomenama iz prošlosti na zidu iznad njega i drugo, zemljana peć, mjesto pripremanja hrane i izvor topline. Bogate hrastove šume Turopolja, Posavine, Moslavine i Banovine nekada su davale obilje plemenite građe koju su anonimni tesari i rezbari koristeći stoljetna iskustva, znali pretvoriti u zadivljujuća djela pučkog graditeljstva, u zaista tople domove.

Tradicijski način života poslije Drugoga svjetskog rata, sistematski i trajno gubi svoje dojučerašnje obilježje odlaskom seoskog stanovništva u gradove kao i naglim razvojem seoskih sredina koje prihvaćaju novitete iz grada.

Lonjsko polje - oaza kontemplacije i umjetničke inspiracije /predavač Mladen Mitar/

Močvara je u socijalnom značenju sinonim za „ ne događanje“, a u eko sustavu to je oaza netaknutog, bogata florom i faunom. Današnjem umornom homo faberu Lonjsko polje je prava pastorala, čežnja za izgubljenim mirom. Mnogi seljani Lonjskog polja napustili su posljednju oazu mira, dok su malobrojni ostali svjedočiti svojim licem, a danas u Lonjsko polje dolaze izletnici, folkloraši i umjetnici tražeći inspiraciju za svoja ostvarenja.

Gotovo kod svih slikara koji se susreću sa temom Lonjskog polja (S. Striegl, I. Mareković, P. Lešić, M. Gereci, P. Orlić, itd.) neizostavno dominira „zelena rapsodija“ što ga nameće sam krajolik. Vrsni majstori fotografije koji nalaze inspiraciju u Lonjskom polju: Boris Krstinić, Dražen Lapić, Tomislav Rastić, Walter, Željko Jelenski, Željko Gašparević, Krešimir Mehičić, itd., svaki na svoj način ispisuju prepoznatljive lajtmotive (mir i prolaznost) kao vodilju kroz razna godišnja doba. Riječju je najbolje oslikao Lonjsko polje Matko Peić hrvatski povjesničar umjetnosti, slikar i književnik.

19. svibnja 2016. u 19,30 otvorenje izložbe Vinorela
Muzej Moslavine već niz godina organizira vinsku radionicu Vinorel koja se organizira u sklopu Izložbe vina –MoslaVINA, što je značajan pomak jer se u sklopu te značajne manifestacije priređuju razne likovne izložbe na temu vina, vinogradarstva i podrumarstva, predavanja sa nastupom skupina koje izvode vinske napjeve, pa sve do radionce vinorela. Na radionicu se odazivaju profesionalni i neprofesionalni likovni stvaraoci iz Zagreba, Kutine, Nove Gradiške, Garešnice i to Lešić, Subić, Gereci, Milat... /Želimir Šiško, Božidar Špikić, Miroslava Pavlović, Vlatka Vidiček Dam, Dunja Koruga, Jadranka Del Ponte, Branka Vrbanić i Ruža Vukadin.../.

Što je vinorel?Vinorel je stara, gotovo izumrla tehnika slikanja (crnim) vinom, odnosno miješanjem crnog vina s vodom., kupinovim talogom i drugim dodacima za pigmentaciju. Vrlo je sličan akvarelu. Koliko god je to stara tehnika, ipak je za većinu ljudi ova tehnika je novitet. Jer vino služi istovremeno kao boja, ali i kao i inspiracije jer se može popiti čašu vina dok se slika, a kistovi se ne trebaju ispirati. Doduše, nije lako slikati vinskom bojom, jer je ona prozirna i ne podnosi olovku, tako da nakon skice, koja se radi na posebnom papiru, kistom se vino direktno nanosi na akvarel-papir. Gradacija nijansi boja postiže se tako da se svaki put, prije novog nanošenja treba pričekati da se boja osuši. Služi se i vinskom kiselinom za postizanje prozirnosti.

Vino i umjetnost idu ruku pod ruku od pamtivijeka. Zahvaljujući proizvodnji umjetnih slikarskih boja, vinorel je otišao u zaborav.

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine