X
GO
Novosti
Novosti : Radionica ukršavanja pisanica voskom

pisanice v.v.Dam 009.jpgPisanice-Banova Jaruga.5.4.2006. 011.jpgPisano i risano, 2004. 005.jpgPojedinacno-pisanice 011.jpg

U vremenu korizmeno-uskrsnih običaja bojenje i ukrašavanje jaja jedno je od najpoznatijih uskrsnih tradicija pretkršćanskog podrijetla, ne samo kod nas nego i u ostalih europskim zemljama.

Oslikavanje jaja voskom, «faksimiliranje» zeljastim biljem, ukrašavanje struganje nožićem i britvom, bojenje i iscrtavanje čačkalicom umočenom u solnu kiselinu, oplitanje koncem i vunicom, te obljepljena taninom i na spoju ukrašena sitakom – zukvom, bijelom srži od biljke Jancus, sve su to tehnike ukrašavanja  moslavačko-posavskih i podravskih uskrsnih pisanica. Najstariji i najrašireniji način ukrašavanja jajeta je vosak. Motivi na njima su različiti i unikatni. Svaki «majstor oslikač» želi imati svoj prepoznatljiv ukras i stil. Najčešće se javljaju motivi proljetnoga cvijeća, svastike, triskela, motiv križa, hrastovih i borovih grančica, ravne i izlomljene linije, točkice i valovnice, razni tekstovi; od imena darovatelja, godine nastanka, dobrih želja itd. Pisanica je i dar, osobito djeci, mada se i mladež međusobno daruje, pa i odrasli.

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine