X
GO
Novosti
Novosti : Kutinska lipa, Kutina

 

  Arheološko nalazište Kutinska lipa u Kutini poznato je još od 1892. g. kada su vršena pokusna istraživanja, a nađeni predmeti su odaslani Arheološkom muzeju u Zagreb. Zanimljivo je da ovo mjesto spominje i Ivan Kukuljević Sakcinski (1873.g.), kao moguću lokaciju rimskog naselja Varianis. Suvremena arheološka istraživanja na Kutinskoj lipi započela su 2004. g. georadarskom izmjerom površine od 600  kvadratnih metara, te su nastavljena klasičnom metodom arheološkog iskopa i narednih godina. U međuvremenu je grad Kutina otkupio dvije parcele, a samo arheološko nalazište bit će uređeno i prezentirano kao destinacija koja će se koristiti u edukativne i turističke svrhe.

  Copy of IMG_0694.jpg   Copy of IMG_0934.jpg

Čitavo područje Kutinske lipe potpuno je urbanizirano, a nalazište je samim tim u velikoj mjeri devastirano. Arheološke ostatke nalazimo samo ispod površine zemlje, kao temelje i dijelove arhitekture objekata, te predmete svakodnevne upotrebe: ulomke keramike, stakla, nakit, novac... Osobito su brojni elementi opločenja podova, pa i mozaičkih, a nađen je i segment kanalizacijskog odvoda.

  Copy of Copy of Kutinska lipa 2007, 2 092.jpg  Copy of Copy of Kutinska lipa 2007, 2 155.jpg

  Arheološka istraživanja vrši Muzej Moslavine iz Kutine, pod stručnim vodstvom arheologinje Ane Bobovec, uz financijsku podršku Grada Kutine, Ministarstva Kulture R H i Županije Sisačko-moslavačke, te odobrenje Konzervatorskog odjela u Sisku. Radovi na terenu izvodit će se svaki dan (osim nedjelje) od 7 do 15 sati.

 

 

 

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine