X
GO
Novosti
Novosti : Uskrsna radionica

Pisanice-Banova Jaruga.5.4.2006. 011.jpg

Muzej Moslavine Kutina i Udruga invalida rada Grada Kutine organiziraju uskršnju radionicu, prezentaciju i izložbu

 

 

Tema: Radionica: Izrada uskrsnih pisanica voskom u više boja. Voditeljice: Slavica Moslavac i Vlatka Dam Vidiček.

Uz prezentaciju i  radionicu bit će postavljena  i izložba «Pisanica kao izvor života» autorice Slavice Moslavac.

Vrijeme: 30.3.2009. od 15,00 sati

Mjesto: POU - Mala sala, Stjepana Radića 3, Kutina

 

Pisanica kao izvor života

 

U vremenu korizmeno-uskrsnih običaja bojenje i ukrašavanje jaja jedno je od najpoznatijih uskrsnih tradicija pretkršćanskog podrijetla, ne samo kod nas nego i u ostalih europskim zemljama.

Oslikavanje jaja voskom, «faksimiliranje» zeljastim biljem, ukrašavanje struganje nožićem i britvom, bojenje i iscrtavanje čačkalicom umočenom u solnu kiselinu, oplitanje koncem i vunicom, te obljepljena taninom i na spoju ukrašena sitakom – zukvom, bijelom srži od biljke Jancus, sve su to tehnike ukrašavanja  moslavačko-posavskih uskrsnih pisanica.

 

Najstariji i najrašireniji način ukrašavanja jajeta je vosak. Motivi tih jaja su različiti i unikatni. Svaki «majstor oslikač» želi imati svoj prepoznatljiv motiv i stil. Najčešće se javljaju motivi proljetnoga cvijeća, svastike, triskela, motiv križa, hrastovih i borovih grančica, ravne i izlomljene linije, točkice i valovnice, razni tekstovi; od imena darovatelja, dobrih želja itd.

Pisanica je i dar, osobito djeci, ali se i mladež međusobno daruje, pa i odrasli.

 

Izložba pod nazivom «Pisanica kao izvor života» bit će predstavljena na dvadesetak panoa fotografski, crtežom i tekstovima vezanih za ulogu, značenje boja i povijest bojanja jaja u raznim krajevima svijeta, pa tako i kod nas.

 

2. travanja – 20. travanja 2009. izložba će biti postavljena u Hotelu Kutina. Osim panoa na izložbi će u šest vitrina oko 200 primjeraka, biti stavljene oslikane pisanice voskom, koncem, vunicom, potkovane, faksimilirane i to od kokoši, guske, noja te drugih ptica i peradi.

Izložba će se otvoriti 2. 4. 2009. u 18,30 u Hotelu Kutina.

 

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine