X
GO
Novosti
Novosti : Iz tiska izašla knjiga Narodne nošnje Novske, Jasenovca, Krapja i Lipovljana

Organizator: Muzej Moslavine Kutina i KUD „Šubić“, Novska

Tema: Narodne nošnje Novske, Jasenovca, Krapja i Lipovljana

Autor: Slavica Moslavac

Recenzenti: dr.sc. Tihana Petrović Leš i mr. sc.Marijeta Rajković

Vrijeme: 16. listopada, 2010. u 17,00 sati

Mjesto: Sportska dvorana u Novskoj

 

U izdanju Muzeja Moslavine Kutina iz tiska je izišla knjiga Slavice Moslavac pod nazivom

 

Narodne nošnje Novske, Jasenovca, Krapja i Lipovljana

/drugo izdanje/

 

Knjiga sadržava 123 stranice, 217 crno-bijelih i color fotografija, 34 crteža i 36 krojeva odjevnih predmeta, te sažetaka na engleskom jeziku.

Svrha ovoga izdanja  bila je prikazati u najkraćim crtama narodne nošnje istočnoga dijela Sisačko-moslavačke županije na temelju izvora, uglavnom terenske građe, fotografija i malobrojnih objavljenih podataka. Prikazano je dječje, žensko i muško svagdanje i blagdansko ruho koje se nosilo na ovom području krajem 19. i u prvoj polovici 20. stoljeća. Ovaj dio Županije obuhvaća djelomično zapadnu Slavoniju i jedan dio hrvatske Posavine pa već i to upućuje na nekoliko vrsta i suvrstica nošnji.

Narodnu nošnju istočnog dijela Sisačko-moslavačke županije možemo podijeliti na:

l.  slavonsku nošnju, zvanu i graničarska,

2. nošnju jasenovačke Posavine,

3. srednje-posavsku nošnju,

4. posavsko-moslavačku nošnju.

Ženska narodna nošnja može biti ili cjelovita košulja, rubina, ili dvodijelna: oplećje (bluza sa širokim ili uskim rukavima) i skuti koji su nabrani u struku i sežu do gležnja. Opasavši se vunenim tkanim pojasom, preko košulje su žene odijevale pregaču – zapreg ili fertun.

Srednje posavsku i posavsko-moslavačku varijantu odlikuje laneno platno. Za izradu oplećja, rubače i zaprege upotrebljavalo se više vrsta platna, složenih u duboke nabore.

Odjeću od platna mahom nisu krojili, nego su je oblikovali spajanjem komada tkanine po rubovima te dodatnim nabiranjem dobivali željeni izgled. Osim osnovnih platnenih dijelova, proizvoda domaće radinosti, ostale su suknene, krznene, pustene i druge predmete izrađivali seoski obrtnici.

Uz tradicijsko odijevanje, način češljanja i oglavlje predstavljaju status i životu dob nositelja, te upućuju na lokalnu, nacionalnu, ponegdje i vjersku pripadnost.Temelj muške odjevne sheme čine platnena košulja i gaće koji u ljetnom razdoblju istodobno čine i donju i gornju odjeću. Osnovnoj bi se odjeći mogao pribrojiti i prsluk koji obično seže do struka. Pojas, pas ili kaiš, nije bio nužan, iako su ga često stavljali. Zimska odjeća je sadržavala suknene hlače tamnih boja, prsluke bez rukava, kraće i duže ogrtače te duge kabanice.

           Početkom 20. stoljeća, u novim povijesnim i društvenim okolnostima, način odijevanja se mijenja i preuzima se nošnja građanskog kroja. Danas se tradicijska odjeća oblači samo pri scenskim predstavljanjima folklorne baštine.

U uvodnom dijelu knjige, prije nego što se prikazalo sačuvano svečano odijevanje poznato pod uvriježenim nazivom narodna nošnja, dati su osnovni geografski i povijesni podaci o području o kojem se govori. Nakon toga slijedi poglavlje o tradicijskoj arhitekturi novljanske Posavine, te podaci o tekstilnom rukotvorstvu na ovom području.

 

U revijalnom dijelu nastupaju članovi KUD-a „Šubić“ iz  Novske.

Kopija od Naslovanica Novske, zadnja.jpg

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine