X
GO
Novosti
Novosti : 50-ta obljetnica Muzeja Moslavine Kutina

Muzej Moslavine Kutina obilježava 15. 12. 2010. u 18,00 sati 50-tu obljetnicu rada i postojanja

pocetna_slika.gif

Muzeja Moslavine Kutina

 

Muzej Moslavine obilježava 50-tu obljetnicu rada.

Svojim djelovanjem, tijekom prošlogodišnjeg razdoblja mijenjao je,

 ali i dograđivao kako vlastite spoznaje o biti muzejske djelatnosti,

tako i spoznaje žitelja u čijem je okruženju izrastao.

 

Muzej Moslavine Kutina kompleksna je muzejska ustanova koja se bavi prikupljanjem, obradom, prezentacijom i publiciranjem kulturno-povijesnog blaga na širem području Moslavine i zapadne Slavonije i jedina je tog tipa ustanove na području od Zagreba do Nove Gradiške, te Bjelovara do Siska. Osnovan je kao Muzej revolucije i arhiv 1960. g. Prvi ravnatelj Muzeja bio je Slavko Degoricija.Stručna djelatnost Muzeja ostvaruje se u sklopu četiri odjela: povijesnog, arheološkog, etnografskog i galerijskog. Muzej u svom fundusu ima više od 6000 predmeta, ulomaka, arhivske građe i fotografija.
U sastavu Muzeja djeluje i knjižnica zatvorenog tipa.

Dio djelatnosti Muzeja koji obuhvaća stručnu obradu, prezentaciju i pripremu za publiciranje prikupljene građe ostvaruje se u dvije zgrade: u zgradi Muzeja (dvorac Erdödy iz 18.st.) i zgradi Galerije ("stara banka" s prijelaza iz 19. u 20. st.). Izvorni, barokni izgled zgrade Muzeja izmijenjen je prilikom historicističke obnove 1895. g., zabilježene na zabatu. Ispred istočnoga (ulaznog) pročelja dvorca - kurije postojao je u 19. st. mali romantičarsko-historicistički perivoj približne površine 3 900 m2. Tlorisni uzorak perivoja bio je krug zasađen cvijećem i postavljen u osi ulaza u kuriju.

Posljednjih godina uspješno je izvedena sanacija objekta od vlage, tako da će najstariji i najljepši objekt svjetovne arhitektonske baštine na moslavačkom području i dalje postojati ne samo materijalno, već i kao kulturni promicatelj trajnih duhovnih vrijednosti prošlosti za budućnost, a u tijeku je i revitalizacija  galerijskih prostora.
Tijekom 50-to godišnjeg razdoblja muzealci su istraživali, obrađivali, publicirali i prezentirali muzejsku građu, organizirali izložbe, predavanja, radionice. Vršili su preparatorske, konzervatorske i restauratorske radove, arheološki nadzor. Sudjelovali su u organizaciji značajnih obljetnica vezanih za Grad i Ministarstvo, te objavljivali pregledne i stručne članke u časopisima, zbornicima i monografijama.

Prvi direktor MMK Slavcko Degorica.jpg

Arheologinja MMK Dragica Iveković.jpg

Povjesničar B. Gerić s muzealcima.jpg

Ravnatelji MMK Milan Ilić i v. d. Milat Ivan.jpg

Ružica Šimunović- predsjednica Skupštine grada Kutine, promocija grba i zastave grada Kutine, 1992..jpg

 

Sa 30-te obljetnice MMK, Bardić, Pražić, Moslavac.jpg

Ravnatelj MMK Damjan Lapajne.JPGSa izložbe o Miroslavu Kraljeviću.jpg

Treća obnova Muzeja, otvorenje, 2003. S. Moslavac-ravnateljica,  I. Roksandić-pročelnica,  B. Šulc- zamjenica ministra kulture,V.Toth Prosoli-gradonačenica.jpg

Trijem-otovrenje, 19.6.2007. 017.jpg

Promocija Zbornika, 2009 097.jpg

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine