X
GO
Novosti
Novosti : Etnološko obilježje Božića

Božićni običaji gotovo su se izgubili iz života seoskog stanovšništva. Doduše, još uvijek nalazimo određene elemente Božića u modificiraom obliku, ali bez stvarne spoznaje o njihovoj ulozi i značenju.

Na primjer: proklijala pšenica ne sije se na Sv. Barbaru ili Luciju, ne prati se vrijeme kakvo će biti slijedeće godine,već se kupuje u velikim trgovačkim centrima ili na tržnicma; raznovrsno zrnje stavlja se u posebne posudice, ali se njihovo značenje izgubilo; sviježi bor,grana ili krispan zamijenjen je plastičnim ili od kakvog drugog materijala. Želja je da sve bude u prostorijama obogaćeno svijetlećim lampicama i usklađeno bojama i oblicima. Na Badnjak se ne jedu posna jela (grah i krumpir salata, riba, kompot, makaruni...), nego pečenica, i ostalo što ide uz nju...Stare božićne pjesme su zaboravaljene i ne pjevaju se, nema obiteljskog druženja već se organiziraju koncerti, prezentacije i sajmovi. Čestitke se ne šalju, već se želje ispisuju elektroničnim putem, ili SMS porukama, bez mogućnosti da čujemo bar glas drage osobe, itd.

Tradicijski stol, 2010.jpg

Obilje blagdanskog stola.jpgSpoj tradicije i suvremenosti.jpg

Bez obzira na sve novine, Muzej Moslavine želi svima obilja, zdravlja i veselja, ne samo za božićne blagdane, nego veći uspjeh u slijedećoj 2011. godini.

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine