X
GO
Novosti
Novosti : Izložba vinorela

Vino služi istovremeno kao boja, ali i kao i inspiracija

Organizator: Muzej Moslavine Kutina u suradnji s Udrugom vinogradara i voćara Lujo Miklaužić, Kutina

Vrijeme: 27. svibnja 2011., od 11,00 sati

Tema: Vinorel

Voditeljica: Slavica Moslavac

Izložba oslikavanja crnim vinom nastala na radionici 2010. godine u sklopu 17. izložbe vina. Odazvalo se osam neprofesionalnih likovnih stvaratelja /Želimir Šiško, Božidar Špikić, Miroslava Pavlović, Vlatka Vidiček Dam, Dunja Koruga, Jadranka Del Ponte, Branka Vrbanić i Ruža Vukadin/. Oni su naslikali dvadesetak uradaka koji se predstavaljaju na ovogodišnjoj 18. izložbi MoslaVINA  2011. u Kutini, od 27.do 30. svibnja 2011. g.

Što je vinorel?

Vinorel je stara, gotovo izumrla tehnika slikanja (crnim) vinom, odnosno miješanjem crnog vina s vodom., kupinovim talogom i drugim dodacima za pigmentaciju. Vrlo je sličan akvarelu. Koliko god je to stara tehnika, ipak je za većinu ljudi ova tehnika je novitet. Jer vino služi istovremeno kao boja, ali i kao i inspiracije jer se može popiti čašu vina dok se slika, a kistovi se ne trebaju ispirati. 

Doduše, nije lako slikati vinskom bojom, jer je ona prozirna i ne podnosi olovku, tako da nakon skice, koja se radi na posebnom papiru, kistom se vino direktno nanosi na akvarel-papir. Gradacija nijansi boja postiže se tako da se svaki put, prije novog nanošenja treba pričekati da se boja osuši. Služi se i vinskom kiselinom za postizanje prozirnosti.

Vino i umjetnost idu ruku pod ruku od pamtivijeka. Zahvaljujući proizvodnji umjetnih slikarskih boja, vinorel je otišao u zaborav.

 

B. Špikić.jpgJadranka Del Ponte.jpg

Vlatka Dam Vidiček.jpgD. Koruga.jpg

Želimir Šiško.jpg

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine