X
GO
Novosti
Novosti : Radionica za izradu božićnog nakita

Kopija od Kopija od IMG_3710.jpg 

 

Organizator: Muzej Moslavine i Savjetovalište za treću životnu dob

Mjesto: Dom umirovljenika Kutina

Vrijeme: ponedjeljak, 5. 12. 2011. u 17,00 sati

Tema: izrada božićnog nakita (anđela)

Voditeljica radionice: Slavica Moslavac

 

Od svih običaja tijekom godine božićni običaji, kao dio zimskog godišnjeg ciklusa, obuhvaćaju najviše vremena, najbrojniji su i najraznovrsniji.
Tu se međusobno prepliću stara pretkršćanska vjerovanja i kršćansko svetkovanje rođenja Isusa Krista – Božića.Te dvije razine običaja u višestoljetnom preplitanju u nekim su se dijelovima stopile, pa su se brojni nekršćanski elementi prilagodili kršćanskom svjetonazoru.


Moslavački božićni običaji počinju na Sv. Barbaru (4. 12.) sijanjem božićne šenice ili od Svete Lucije (13. prosinca) i traju do Sveta Tri Kralja.
Neka novija istraživanja Božića upozorila su na suvremenu strukturu božićnih blagdana koja se naslanjaju na dva praznika u paru: Božić i Novu godinu.
Božić pripada djeci. Božić se slavi u užoj obitelji. Božić se doživljava kao vjerski blagdan. Na Božić se poštuju zabrane i tebui.
Nova godina pripada odraslima. Nova godina se slavi javno ili s prijateljima. Nova godina se u suvremenom svijetu doživljava kao profani praznik.

 

U cilju podizanja svijesti o potrebi očuvanja tradicijskih običaja vezanih za nadolazeće blagdane, u ponedjeljak 5.12., 2011. u 17,00 sati u Domu umirovljenika u Kutini bit će održana radionica o izradi božićnih ukrasa za bor – anđela.

 

Na radionicu je potrebno donijeli:

·        „pištolj“ i patrone za vrući vosak

·        Razne vrste tjestenine

·        Vrpcu zlatnu ili srebrnu

·        Manje lješnjake

·        Škare i nož

·        Sprej zlatni ili srebrni

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine