X
GO
Novosti
Novosti : Etnografska izložba Urodila žuta dunja

  • Naziv izložbe Urodila žuta dunja odabran je po jednom od brojnih dječjih pjevanih kola moslavačkog kraja, pa mi se učinilo zgodnim da i kompletna izložba na kojoj će biti opisani obredi, kola i igre, nositi upravo taj naziv, i ne samo to, naime, drugi naziv za dunju u zagorskim, slovenkim i inim krajevima je kutina, pa eto i to je drugi od razloga davanja imena cjelokupnom projektu, odnosno izložbi.

djeca 1 .jpgdjeca 4.jpg

djeca 2.jpgdjeca 3.jpg

  • Urodila žuta dunja je pjevano, šetano kolo koje su izvodili u mješanom zatvorenom kolu i djevojčice i dječaci, uhvativši se za prednji križ, krečući u lijevu stranu počevši desnom nogom, lagano  prenoseći težinu tijela s jedne noge na drugu. Kolo je vrlo omiljeno za sve niže uzraste, jer se kao rekvizit može koristiti i plod dunja, imitirajući njen rast, branje i spremanje u košare. A budući da je drugi naziv za dunju – kutina,  prihvatljiva je izvedba za obilježavanje njenog dana.

 

  • Izložba  govori o dječjem svijetu tj.od tradicijske dječje odjeće, pomagala i dječjih igračaka kojima su se djeca igrala prije pedesetak i više godina, ali za ovu izložbu ideja vodilja bila je  sakupiti zaboravljene igre, a uz njih su dakle išli i rekviziti od prirodnih materijala nađenih u najbližoj okolici (voćne bobice, ljuske, trave, žirova kapica, orasi, kukuruzivina, zukva-sitak...).

zukva 22.jpg

  • Dakle dječje igre sakupljene su na području Moslavine, hrvatske Posavine i Banovine i bit će objavljene u prigodnom katalogu-knjizi koja nosi isti naziv kao i izložba, a sadržava 96. stranica.

Žetveno kolo.jpg

  • Pomoć pri sakupljanju materijalne i duhovne baštine ovog dijela Hrvatske, vezane za dječji svijet, pomogli su brojni kazivači, ali i pisana i rukopisna građa sporadično objavljivana u pojedinim publikacijama. Istraživanje i sakupljanje traje preko dvadesetak godina, ali intenzivno za ovu izložbu od prošle godine.

 

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine