X
GO
Novosti
Novosti : Etnografska izložba Priča o kruhu/dok je kruha ikakva ne boj se glada nikakva

Forum žena u Vatrogasnom domu u Popovači pripremio je bogatu izložbu povodom obilježavanja Dana kruha koja je otvorena u srijedu, 24. listopada s početkom u 18 sati.

Program otvorenja već tradicionalnih, 7. po redu 'Dana kruha i kolača' pratila je zanimljiva 'Priča o kruhu' ravnateljice kutinskog Muzeja Moslavine, etnologinje Slavice Moslavac, kao i prigodna priredba učenika nižih razreda OŠ Popovača.

 

Priča o kruhu

/Dok je kruha ikakva, ne boj se glada nikakva/

 

Koj' u nešem tudje brani,

A našim se kruhom hrani,

Van iz dvora nek se seli,

Zakon vieka tako veli.

  

Kruh je od davnina osnovna ljudska hrana mnogih naroda. Vjerojatno je čovjek isprava jeo žitarice onako kako ih je ubrao u prirodi. No, već u mezolitiku pronašao je žrvanj kojim ih je počeo mljeti. S prijelazom na sjedilački, zemljoradnički način života usavršava se način priređivanja hrane, komadi tijesta žare se na pepelu ili između dva usijana kamena – to se može nazvati prvim kruhom. Pod konac mlađeg kamenog doba već postoji peć (peka, pekva) za pečenje kruha, napravljena od kamena ili gline, čunjasta oblika, a do danas je ostala omiljeni rekvizit za pripremanje ukusne hrane.

3. Detalj izložbe.jpg

Osim neukrašenog svakodnevnog zmenog kruha, hljebovi i peciva mogu površinski biti bogato ukrašeni i raznim motivima. Upravo oni su u prošlosti bili namijenjeni za posebne prigode godišnjeg i životnog ciklusa – o Božiću, Uskrsu, ženidbi, rođenju.

9.Dani_kruha_2012-12.jpeg

Motivi ukrasa i oblici peciva najčešće su okruglog, ovalnog, srcolikog oblika, ali i u obliku pletenica, kovtnja, površinski ukrašenim dodacima: kuglica, grožđa, vitica, križa, kružnice, točkica, domaćeih životinja ili njihovih simbola ... jestivi plodovi. Sve to može još biti pojačano posutim plodovima (orasima, lješnjacima) i sjemenkama (pšenica, kukuruz) – sve samim simbolima plodnosti, klicama života. Naime, čovjek je od svoga praiskona posezao za analognom magijom (čarolijom) da bi sebi i bližnjima osigurao prosperitet. Kao sredstvo čarolije poslužile su mu i ovakve izrađevine, pa ih stoga i zovemo ritualima, primarna im funkcija nije suštinska hrana.

4. Dani kruha, 2012.jpg

Naravno, čovjek ne živi samo od kruha. Kruhom se naziva i njegova duhovna hrana, pa ne iznenađuju česti vjerski motivi Krista, križa i relevantinih simbola. Uostalom, euharistički Krist naziva se kruhom života, a On je milostiv i pripomoći će doborobiti.

1.Autorica Slavica Moslavac s organizatorima.jpg


 
 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine