X
GO
Novosti
Novosti : Sveta tri kralja

Tri kralja.jpg Kopija od Zvezdari iz K. Ivanića.jpg

Od 336. godine, kada je kao dan rođenja Isusa Krista prihvaćen 25.12., u Katoličkoj se crkvi 6. siječnja slavi Bogojavljanje. Na taj su dan, kaže Biblija, u Betlehem stigli mudraci s istoka, kako bi se poklonili novoređenom djetetu, budućem kralju Židova. Oni su bili prvi koji su saznali da je Isus rođen u štalici. 6. siječnja Katolička crkva obilježava svetkovinu Bogojavljenja, nazvanu po grčkoj riječi 'Epihaneia'. Misli se na prikazanje Boga. Svoje korijene ta svetkovina ima u egipatskoj Alexandriji, gdje je u noći sa petog na šestog siječnja slavljeno rođenje boga Aiona, boga života u vremenu i vječnosti. Crkva je jednostavno preuzela tu svetkovinu i počela je interpretirati po svom nahođenju.

Trikraljska zvijezda.jpg

 

 

Od božićnih običaja u Moslavini, do Drugog svjetskog rata se održao običaj Tri kralja, Vertepaša, Zvezdara ili S tremi karli...

S tremi krali, je običaj ophodarenja trojice dječaka, ne mlađih od 9 niti, starijih od 14 godina. Od rekvizita nosili su  zvezdu ili betlehem, i to tako da se u staro sito obloženo crvenim papirom umetnula zvijezda, ili na bijeli papir nalijepila sličica s Tri kralja, a na okvir se utaknuo štap. Drugi momak nosio je svetu vodu, a treći cinkušec – malo zvono, te  košaru u koju je skupljao darove.

Pred svakim domom pjevali bi trikraljske pjesme i za to su bili nagrađeni jajima, kolačima, mesom, novcem, a u prijašnje vrijeme i povijesmom lana.

Predvečer, na trikraljski post, 5. siječnja, od običaja treba naglasiti blagoslov vode u crkvi. Tom blagoslovljenom vodom, gospodarica  škropi-posvećuje sve blago, stanje, bunar, žitak i napokon, kuću i ukućane, a sutradan na Sveta Tri Kralja išlo se blagoslivljati i polja, njive i vinograde.

 

 

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine