X
GO
Novosti
Novosti : Predavanje u Križu

Nakon što je povodom Dana Općine Križ Udruga Riznica Moslavine održala vrlo uspješnu reviju narodnih nošnji, dana 23.09.2013. godine Udruga je organizirala i  predavanje na temu moslavačke narodne nošnje, a sve u sklopu obilježavanja Dana kulturne baštine.

Gradjenski_elementi3.jpgMotiv pregače.jpg
Predavanje se održalo u 18,00 sati u Vijećnici Općine Križ, a o nastanku, utjecajima i budućnosti moslavačke nošnje govorila je ravnateljica MMK, etnologinja  i muzejska savjetnica Slavica Moslavac.

Obnovljena kruha, iz 19. st..jpg

Na predavanju uz prezentaciju od brojnih fotografija križani i svi prisutni imali su prigode vidjeti akvarele etnografa iz 19. stoljeća Nikole Arsenovića tj. akvarele koji govore o najstarijim naradnim nošnjama iz Kloštar Ivanića, slijedili su akvareli Sandora Erdödyja, ostavština Zorke Sever, te dar Bojane Badalić Muzeju Moslavine, ali i zapisi o odjevanju kićanih ivanićana iz 19. stoljeća. Slijedilo je predstavaljanje bogatstva i kolorita nošnji s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće, njihova uloga u društvenom životu, značenje boja i kolorita, određivanje statusnog i društvenog položaja nositelja, te očuvanost i značenje u današnjem suvremnom društvu. Muškarac u kabanici iz Sunje.jpgVišnja i Ruža sever, 2011 .jpg

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine