X
GO
Novosti
Novosti : Fotografije 'z ladlina

Etnografski odjel Muzeja Moslavine Kutina obilježava 50-tu obljetnicu rada i prvog etnografskog postava u Muzeju,  te tom prigodom posvećuje Kutini i Kutinčanima Fotografije 'z ladlina tj. katalog i izložbu sa starim razglednicama Kutine s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća, tj. iz vremena kada ona postaje značajno obrtničko-trgovačko središte, kao i stare fotografije  koje prikazuju tradicijsku odjeću Kutinčana, a čuvaju se u Muzeju Moslavine.

Autorica predstavlja izložbu.jpg

 

Povijesno-etnografska izložba sadržava 22 panoa i 50-tak crno bijelih i kolor fotografija koji riječju i slikom  govore o društvenom i kulturnom životu Kutine i Kutinčana prije više od stotinu godina. Veći dio posvećen je nositeljima tradicijskog ruha iz Kutinskog sela jer je  ovdje i osnovana Seljačka sloga prije 60-tak godina koja traje s malim prekidima do danas, a počimalja Mara Lenart kako tada, tako i danas plijeni pažnju svojom svježinom i izvedbom moslavačkih napjeva. 

 

Kutina nikada nije bila selo, već trgovačko obrtničko središte, ili varošica s gradskim oblježjem. No, za posebne prigode Kutinčani i Kutinčane oblačili su za razne crkvene blagdane, prošćenja, na svadbe, pojedinici u školu, kao i druga lokalna i političko-državna  događanja tradicijsko blagdansko ruho.

Postavljanje izložbe.jpg

 

Osim domaćina KUD-a Seljačka sloga iz Kutinskog sela, te gostiju iz Lupoglava i Cerne, program su uveličale i članice VS Rusalke iz Kutine, koje su svoj nastup završile bećarcem posvećenog Mari koji glasi:

 

KUD Ogranak Seljačke sloge, 1985. g..jpg

Kutinsko je, kutinsko je selo zavijato,

u njemu je, u njemu je Mara naše zlato.

Kad zapjeva, kad zapjeva, kano malo vrže,

 svi je momci, svi je momci na kraj sela traže!

 

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine