X
GO
Novosti
Novosti : Umjetnici iz Poljske

Małgorzata Chomicz  rođena je 1955.g. u Olsztynu, a diplomirala je na Likovnoj akademiji u Poznanju sa posebnim priznanjem za uspjeh u radu. Doktorirala u domeni  tradicionalne grafike na Grafičkom odjelu Likovne akademije u Varšavi 1997.godine,  a doktorsku habilitaciju izradila 2005.g. na Grafičkom odjelu Likovne akademije u Krakovu.

Kao izvanredni profesor na Sveučilištu Warminsko – Mazurskog (UWM) u Olsztynu radi od 1992. do 2007., a bila je i voditelj  grafičke radionice Instituta lijepih umjetnosti  Sveučilišta Warminsko-Mazurskog.

Realizirala je ukupno 36 samostalnih izložbi, između ostaloga u Gdanjsku, Varšavi, Krakovu, Vilnu, Rimu, Nirmbergu, Kapošvaru, Asizu, Peruđi, Trentu, Banjskoj Bistrici, itd. Sudjelovala je u preko 100 kolektivnih izložbi u Poljskoj i diljem svijeta. 2000. i 2002. M.Chomicz bila je stipendist Zaklade Ivana Pavla II. u Rimu, a 2001.g i zaklade Neovisne poljske  literature i kulture u Parizu sa studijskim  boravkom u Firenci i Rimu. Godine 2004. sudjeluje u International Art Camp u Barczu, Mađarska. Dobitnica je nagrada na Olsztynskom  Likovnom  Bienalu u godinama 1998, 2001, i 2005.

Godine 2009. dobitnica je nagrade Predsjednika Grada Olsztyna u domeni kulture i za poticanje  kulturne suradnje između Olsztyna i Peruđe u Italji. Bavi se osim grafike i fotografijom, art book uradcima, te eksperimentima pretvaranja 2D grafika u 3D objekte, skulpture.

U 2012.g osvojila je Prvu nagradu na II. Bienalu  suvremene grafike “Diego Donati” u Peruđi, Italija. A iste godine je osvojila nagradu  Marszala Varminsko- Mazurskog vojvodstva u natjecanju ”Najbolji od najboljih”. Počasni je član Udruge  grafičkih umjetnika “Stamperia del Tevere” u Rimu. Godine 2013. je pozvana na sudjelovanje na svjetskoj izložbi grafika “Global print” u Poprtugalu. Iste godine je na XII “Bienal International de GRABADO  “JOSEP DE RIBEIRA” XATIVA 2013, Valencia, dobila posebno priznanje. Živi i djeluje u okolici Peruđe, Italija. 

 

O grafici gospođe Chomicz  Mimmo Coletti, likovni kritičar 2013.g  je rekao:

 „...kreacije Chomicz su primjer koliko  bogatstvo impresija može nas odvesti daleko iznad  makro-kozmosa.To je ingerencija u svijest u trenutku u kojem snage postojanja  isključuju jedna drugu a estetska dinamika postaje vrtlog. Kada genijalni grafički umjetnik unese svijetlo tada se arhitektura grafičke ploče kompletira gledana  izbliza ili je čak metafizički stvoren dojam geološke naslage kao prirodna tvorevina stisnuta, stješnjena, postaje otisak svijetla i sebe same.

Umjetnica istražuje ,diskretno iskazuje sumnje, lutanja, transcedencije, a sve  u strahovitom grču onom rafiniranom, istinskom. Mudro isprepliće niti oko  duhovnih mijena precizno i sa osjećajem možda i pretjerujući ali u svakom slučaju dajući srž  koja ostaje u pamćenju kao duboki trag onaj zagonetan kao u alkemičara o niestraženim zakutcima   spekulativne misli...”

 

Profesor Danuta Kolwzan-Nowicka   sa Sveučilišta  Marii Curie  Slodowskiej w Lublinu 

Europska  Akademija Lijepe umjetnosti  u  Varšavi  je dodao:

 “...Za  Malgorzatu Chomicz može se kazati da je pasionirani grafički umjetnik ..

Obožava grafiku a ona joj vraća otvarajući nove nepredvidive pojavnosti. Umjentica se ne boji tehničkih izazova ne podređuje svoju misao mogućnostima i okvirima već naprotiv istražuje i kreira svaku svoju ideju koristeći sve  što vodi ka ostarenju. 

Primjenjući nekonvencionalne formalne izraze uz manuelnu perfekciju u tradicionalnoj grafici  Malgorzata Chomicz postaje dio izabranog  kruga  umjetnika stvaraoca sa  puninom izraza oslobođenim od poluistina i nepotrebnih uresa.

O stvaralaštvu Malgorzate Chiomicz govorimo kao o opusu koji se osijeća sa pažnjom kao ozbiljnu glazbu...”

Reljef  Kotka II-za slijepe.JPG

 

Prvi put u našoj Galeriji slijepe i slabovidne osobe imat će prigodu također vidjeti umjentičko djelo.

 

 

 

 

Piotr Kobrzyński

 

 

 

 

Piotr Kobrzyński je rođen 1986.g u mjestu Ostroleka. Danas djeluje i živi u Olsztynu. Bavi  se tradicionalnom grafikom, manualnom i slikarstvom u tehnici ulja.

2006. godine završio je Likovnu gimnaziju „Wojciecha Kossaka”u Lomži. 2006 -2009. studira na Sveučilištu Varminsko-Mazurskom u Olsztynu na odjelu Lijepih Umjetnosti –Wydzial Sztuky – gdje studira kao specijalizant za umjetničko i likovno obrazovanje. Diplomirao je radom u tehnici „suha igla”  sa radom „Akt” u radionici tradicionalne grafike prof. Malgorzate Chomicz. U godinama 2009-2011. je student druge godine magisterskog studija za Likovno umjetničko obrazovanje na WS UWM u Olsztynu. Diplomirao je radom „Bagna” u tehnici suhe igle izvedenim u radionici prof. malgorzate Chomicz. 2012.g studira na Sveučilištu „Jana Kochanowskiego” u Kielcima kao doktorantski studij III. stupnja  područja Lijepe Likovne Umjetnosti kod mentora prof. Jana Walaseka. 2013.g.je na doktorantskom studiju na UWM kod mentora prof. M.Chomicz.

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine