X
GO
Novosti
Novosti : Baština koja traje

mjesto održavanja: Na novom gradskom trgu, Kutina
datum početka/završetka: 11.04.2014. / 11.04.2014.
autor stručne koncepcije: Slavica Moslavac
organizator: Muzej Moslavine, Kutina

Izložba sadržava fotografije i tekstove o moslavačkim uskršnjim običajima,  povijesti pisanica, načinu ukrašavanja, značenju boja i ornamenata, ali i uratke s radionica koje su se provodile tijekom ožujka u Muzeju Moslavine i kutinskim osnovim školama /Stjepana Kefelje, Zvonimira Franka, Banove Jaruge/.
 

Osim izložbe, na štandovima povodom humanitarnog uskršnjeg sajma biti će predstavljene pisanice i drugi uradci (vaze, košarice, posudice., vijenci, zečevi...), sredstva koja se sakupe tom prigodom bit će pribrojena donaciji za kupnju pomagala jednoj invalidnoj osobi.

Na svečanosti otovrenja bit će upriličene tradicijske uskršnje igre koje su se izvodile u moslavačko-posavskom kraju. A radi se dakle o: bacanju pisanice u zrak uz riječi: bogu belanjak, meni žutanjak, vragu lupanjak, zatim kotrljanje niz brijeg ili stazu i trčanje s pisanicom u žlici.
Pisanica je dar,  prenosila je želje, nade i očekivanja, a često su si ih mladići i djevojke međusobno darivali s ljubavnim motivima ili ispisanim ljubavnim porukama. I u mnogim hrvatskim narodnim običajima jaje ima važnu ulogu: stavljalo se u žito za sjeme, bacalo se u prvu brazdu pri oranju, a za Uskrs se lice pralo vodom u koju se stavljala crvena pisanica ili ljuska jajeta.

Mnogi pjesnici i likovni stvaratelji nadahnjivali su se temom Uskrsa kao i samih pisanica. U Moslavini su to bili: Zorka Sever iz Popovače i Mijo Stuparić iz Vidrenjaka. Evo i primjera:

Uskrs koke crnke

Baš u travi koka mlada
svaki danak nese rada.

Ali na – u zelen travi,
s užasa se sva prestravi…

Gromorno zakokodaka,
žilica joj drhće svaka!

Jer kraj sebe – eto graje,
spazi ovo grozno jaje!

Ma oblik mu dobro pozna,
al je slika ipak grozna!
Nešto tu u redu nije –
a ovo se jaje smije…!

Koko – budi vedra lica –
ta to ti je  - PISANICA!

 

Ravnateljica Slavica Moslavac, etnologinja-muzejska savjetnica

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine