X
GO
Novosti
Novosti : Međunarodna izložba Malgorzata Chomicz

Organizator: Muzej Moslavine Kutina

Mjesto: Novi gradski trg

Vrijeme: 5.5.2014. u 19,00 sati

Tema: „Leteće grafike“ Malgorzate Chomicz

Kurator izložbe Davorin Kereković

 

Muzej Moslavine Kutini priređuje 5. svibnja  2014. u 19,00 sati, na gradskom novom trgu otvorenje Sreet art instalacije pod nazivom „Leteće grafike“ Malgorzate Chomicz ili hrvatski Margarete  koja se u veljači ove godine kutinskoj publici predstavila u Galeriji Muzeja Moslavine.svojim grafikama, pod nazivom „Grafički dijalozi“.

Sticajem okolnosti njeni najnoviji umjetnički radovi i eksperimenti prvi puta u javnostu bit će  pokazani u Kutini...

Malgorzata, 5.5.2014.jpg

Umjetnica posebno dirnuta otvorenjem u veljači na kojem nažalost nije mogla doći, prezentira svoje grafike pretvorene putem digitalnih tehnologija u velike slike, platna koja će u prostoru trga biti instalirane.

Vjerujem da će publika uživati u ovoj kreciji koja sama za sebe predstavlja novo lice umjetnosti  Malgorzate, a posebni je izazov da se tim instalacijama udahne jedan novi život središnjem gradskom prostoru.

 

Małgorzata Chomicz  rođena je 1955.g. u Olsztynu, a diplomirala je na Likovnoj akademiji u Poznanju sa posebnim priznanjem za uspjeh u radu. Doktorirala u domeni  tradicionalne grafike na Grafičkom odjelu Likovne akademije u Varšavi 1997.godine,  a doktorsku habilitaciju izradila 2005.g. na Grafičkom odjelu Likovne akademije u Krakovu.

Kao izvanredni profesor na Sveučilištu Warminsko – Mazurskog (UWM) u Olsztynu radi od 1992. do 2007., a bila je i voditelj  grafičke radionice Instituta lijepih umjetnosti  Sveučilišta Warminsko-Mazurskog.

Realizirala je ukupno 36 samostalnih izložbi, između ostaloga u Gdanjsku, Varšavi, Krakovu, Vilnu, Rimu, Nirmbergu, Kapošvaru, Asizu, Peruđi, Trentu, Banjskoj Bistrici, itd. Sudjelovala je u preko 100 kolektivnih izložbi u Poljskoj i diljem svijeta. 2000. i 2002.

Godine 2009. dobitnica je nagrade Predsjednika Grada Olsztyna u domeni kulture i za poticanje  kulturne suradnje između Olsztyna i Peruđe u Italji. Bavi se osim grafike i fotografijom, art book uradcima, te eksperimentima pretvaranja 2D grafika u 3D objekte, skulpture.

O grafici gospođe Chomicz  Mimmo Coletti, likovni kritičar 2013.g  je rekao:

 „...kreacije Chomicz su primjer koliko  bogatstvo impresija može nas odvesti daleko iznad  makro-kozmosa.To je ingerencija u svijest u trenutku u kojem snage postojanja  isključuju jedna drugu a estetska dinamika postaje vrtlog. Kada genijalni grafički umjetnik unese svijetlo tada se arhitektura grafičke ploče kompletira gledana  izbliza ili je čak metafizički stvoren dojam geološke naslage kao prirodna tvorevina stisnuta, stješnjena, postaje otisak svijetla i sebe same.

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine