X
GO
Novosti
Novosti : Najljepši je crven cvijet u Novoj Gradišci


Najljepši je crven cvjet

 

Izložba Muzeja Moslavine Kutina u Novoj Gradiškoj

16.2.2015. - Kultura
Povodom proslave Valentinova u prostoru Doma kulture u Novoj Gradiški predstavljena je izložba pod nazivom „Najljepši je crven cvijet“, autorice Slavice Moslavac, koja govori o ljubavi, o ljubavi kao daru koja je iskazana u običajima za Valentinovo, u darivanju licitarskih srca donošenjih sa proštenja i drugih pučkih proslava, kao i mladenačkim zapisima iza korica leksikona i spomenara nastalih tijekom 19. i 20. stoljeća, osobito u osnovnoškolskom i srednjoškloskom periodu, kada se rađaju i prve simpatije i ljubavi.
Na izložbi su bile nazočne zamjenica gradonačelnika mr. Ljiljana Lukačević i ravnateljica Muzeja Moslavine Slavica Moslavac, a prigodni program, uz čitanje pjesama i zapisa iz spomenara izvele su pjevačke skupine "Slavča" iz Nove Gradiške i "Rusalke" iz Kutine.
Autorica izložbe Slavica Moslavac je predstavljajući izložbu kazala da ona sadržava originalne predmete, tekstove i fotografije vezane za naše stare spomenare, licitarstvo i Valentinovo, te govori o ljubavi kao daru koji povezuje. Pozdravljajući nazočne, ravnateljica POUMAR-a Marija Karlovčan Subić posebno se zahvalila onima koji su za postav izložbe posudili spomenare iz svog obiteljskog nasljeđa, a to su Slava i Đuro Vuk iz Cernika, obitelj Ferenčina, Željka Trusić, Adam Senić, Marijana Sajter, Evica Kraljić, obitelj Straga-Šašić, Jasminka Njegovan, Vesne Vidošić, Dragice Jović i Biljane Dakić. Nije propustila podsjetiti na druženje Nove Gradiške i Kutine koje, kako je naglasila, traje više od jednog stoljeća jer je Kutinčanin Ivo Kramarić bio gradonačelnik Nove Gradiške.
- Ima razloga zašto smo danas ovdje, ne samo zbog Valentinova, već i naše zajedničke prošlosti - kazala je Marija Karlovčan Subić i pozvala Novogradiščane da dođu narednih mjesec dana u Dom kulture, razgledaju izložbu i možda ju dopune nekim svojim spomenarom.

Na izložbi su osim panoa koji sadržavaju tekstove i fotogorafije, bili predstavljeni originalni predmeti vezani za temu, a to su spomenari iz Kutine, Nove Gradiške, Virovitice, Mostara, Zagreba, Ivanić Grada, Osijeka i dr. mjesta Hrvatske i bivše Austro-Ugarske Monarhije, zatim srca od licitarskog tijesta, tintarnice, pera, rezači papira, umjetnička djela na temu cvijeća i Valentinova. Izložbu prati bogato ilustriran katalog, a na izložbi se moglo fotografirati iza panoa koji sadržava proreze za glavu, čija prednja strana je oslikana u obliku srca.
U našoj narodnoj tradiciji ovaj dan u prošlosti nije imao nikakvo posebno značenje, osim što se govorilo da se toga dana ptičice žene, pa se i tako opet dovodio u vezu sa zaljubljenima. Ptičji svatovi se održavaju u živicama i šumarcima. Na gozbi ima dakako svekolikog jela i pića i mnogo raznih glazbala. U rano jutro svadba prestaje, ptice idu spavati, a ostaju utihnula glazbala i preostalo jelo i piće. Odrasli šalju bosonogu djecu, čim se probude, u obližnju živicu da pokupe ostatke s ptičje svadbe

U našoj narodnoj tradiciji ovaj dan u prošlosti nije imao nikakvo posebno značenje, osim što se govorilo da se toga dana ptičice žene, pa se i tako opet dovodio u vezu sa zaljubljenima. Ptičji svatovi se održavaju u živicama i šumarcima. Na gozbi ima dakako svekolikog jela i pića i mnogo raznih glazbala. U rano jutro svadba prestaje, ptice idu spavati, a ostaju utihnula glazbala i preostalo jelo i piće. Odrasli šalju bosonogu djecu, čim se probude, u obližnju živicu da pokupe ostatke s ptičje svadbe (koje su im oni, naravno, u ranu zoru ostavili).
Djecu su najviše zanimala ptičja glazbala. No, uz sav trud, u živici ih nisu nalazili. Tu je bilo jela (mesa, kobasice, kolači…) i pića. Zaokupljena njima sve dok se do sita ne bi najela, djeca su dobro ozebla. Vraćala su se, stoga, kući plačući. Odrasli su ih dočekivali i objašnjavali im da je njihov plač melodija s ptičjih glazbala, te da će oni biti zdravi i dobri pjevači. Svetom se Valentinu zagovaralo za zdravlje. Njegovo ime znači Zdravko. Osobito su mu se zagovarala djeca koja su imala fraz (padavicu).
Običaj slavljenja Valentinova danas je najrašireniji u anglosaksonskim zemljama. Na taj dan svi su uključeni u ritual darivanja. Prijatelji, roditelji, zaljubljeni svi jedni drugima žele “Sretno Valentinovo”. Pošte su zatrpane čestitkama s nacrtanim srcima, Amorima i Kupidima. Zaljubljeni pišu pjesme, u lokalnim novinama objavljuju ljubavne poruke, izrađuju male predmete u obliku srca…U svakom slučaju, ne provjeravajući istinitost različitih legendi, ako ste već zaljubljeni i ako želite baš na ovaj dan nekim ljupkim znakom pažnje iznenaditi “odabranicu/-ika srca svoga”, ne dajte se obeshrabiti!

Najljepši je crven cvijet, N. Gradiška, 2015..jpg

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine