X
GO
Novosti
Novosti : Zimska škola hrvatskog folklora

Zimska škola hrvatskog folkora u Crikvenici od 3.-14. siječnja 2012.

muzej_5.jpg

Moslavački, posavski i bilogorski plesovi i narodna nošnja na Školi hrvatskog folklora u Crikvenici

 

Organizator: Hrvatska matica iseljenika, Zagreb

Tema: Zimska škola hrvatskog folklora/plesovi Panonskog područja /

Mjesto održavanja: Crikvenica, hotel „Kaštel“

Voditelj: Andrija Ivančan, prof.

Vrijeme: Od 3.-14. siječnja  2012.g.

 

U sklopu djelatnosti Matice iseljenika iz Zagreba već niz godina organizira se i Međunarodna  /ljetna i zimska/ škola folklora koja je održavana na Badiji kraj Korčule, Pagu, Pučišima na Braču, Zatonu, Kaštel Štafiliću, Biogradu na moru... dok se Zimska škola već niz godina održava u Crikvenici.

Zimska skola hrvatskog folklora, 2008. 027.jpg

 

Ove godine na Zimskoj školi će se podučavati plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga Panonskog područja (narodni plesovi Baranje, Đakovštine, županjskog, srijemskog i vinkovačkog kraja, Valpovštine i brodskog Posavlja, novogradiškog kraja, Požeške kotline, Slatine, Donjeg Miholjca, Orahovice i Našica, Bilogore, sjeverne i južne Moslavine, Posavine, Turopolja, narodni plesovi Hrvata u Mađarskoj, u Bosanskoj Posavini i Vojvodini).

Uz praktična plesna predavanja održat će se i predavanja o narodnim nošnjama, pjesmama i tradicijskim glazbalima panonskoga područja, te predavanja o kinetografiji (plesnom pismu). Svrha ove škole je obrazovanje voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina.

 skola folklora-sa Anadrijom Ivancanom.jpg

Osnivač Škole i autor njezina programa bio je uvaženi hrvatski etnolog i etnokoreolog dr. Ivan Ivančan (škola datira od 1963. g.), a današnji voditelj je prof. Andrija Ivančan.

Uz njega, predavanja će održati vrsni hrvatski folklorni stručnjaci: ing. Goran Knežević, prof. Josip Forjan, Slavica Moslavac, prof,  Tibor Bür, Stjepan Večković, Mišo Šarošac, Miroslav Šilić, Nenad Sudar i Ratko Poznić.

Zimska skola hrvatskog folklora, 2008. 045.jpg

 

Korepetitori su: Lana Moslavac i Antun Kottek.

 

Plesove i pjesme Moslavine, Bilogore i hrvatske Posavine, predavat će12. i 13. siječnja 2012. Slavica Moslavac, prof. a korepetitorica na primu, dvojnicama i tamburi samici bit će Lana Moslavac, mag. iur. Bit će predstavljeno oko 30-setak kola ovog kraja, a u uvodnom teorijskom dijelu predavanja predstavit će se običaji, vjerovanja i narodna nošnja Moslavine, Bilogore i hrvatske Posavine.

muzej_1.jpg

 

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine