X
GO
Novosti
Novosti : Zeleni cvijet 2012.

Muzej Moslavine dobio priznanje Zeleni cvijet s brončanim znakom za originalni suvenir - Pećnjak

 

Autor: Muzej Moslavine Kutina

Naziv: Pećnjak

Vrijeme nastaka: 14. i 15. stoljeća

Mjesto nalaza: Garić-grad

Format: v=19,5 cm; š= 20 cm

Materijal: gips

   

Pećnjak s prednjom ukrasnom pločom (s motivom riba)

 

 Pećnjak-zeleni-2.JPG

Garić-grad je otkriven početkom 20.st. zahvaljujući istraživanju muzeologa i konzervatora Gjure Szabe. MMK je sudjelovao arheološkim istraživanjima, a pokretni arheološki materijal je postao dijelom Zbirke srednjega vijeka arheološkog odjela. Pećnjaci s prednjim ukrasnim pločama su najzanimljiviji i kulturološki najvredniji dio toga materijala. Posebni su po ikonografiji i stilskim karakteristikama – pretpostavlja se da su mogli nastati u lokalnoj radionici, pod utjecajem uzora iz Ugarske ili drugih dijelova Srednje Europe.

Kaljeve peći za zagrijavanje prostora imaju tradiciju u srednjoj Europi već od sredine 14. stoljeća, a u 15. stoljeću imamo ih i u našim krajevima. Njihov nastanak vezan je između ostalog i uz bogaćenje pojedinih plemićkih obitelji – prostorije u njihovim obitavalištima u kojima se odvijao društveni život bilo je potrebno zagrijavati bez zadimljavanja, a da peći istovremeno oplemene prostor svojim izgledom. Prvobitna konstrukcija peći koja se sastojala od glinenog plašta oko ložišta oblagala se pećnjacima s čeonim ukrasnim  pločama, izrađenim uz pomoć kalupa, odvojeno od stražnje konstrukcije. Ukrasne ploče su bile četvrtaste, pravokutne, trokutaste i sedlaste, izrađene u niskom reljefu ili perforacijom, ocakljene u više boja (oker, smeđa, zelena ...)

           

Suvenir u obliku prednje ukrasne ploče pećnjaka s motivom riba izrađen je prema originalnom predmetu nađenom tijekom arheološkog istraživanja kasnosrednjovjekovnog burga Garić-grada (1968. – 1971.g.) Četiri ribe u spiralnom zamahu oko četverolisne rozete, u formi sunčanog kotača mogu biti dio kršćanske simbolike ili neprekidnog tijeka trajanja. U ikonografiji indoeuroskih naroda riba je simbol plodnosti i mudrosti. Izrađen je od gipsa (s mogućnošću izrade u keramici), a ima isključivo ukrasnu funkciju.

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine