X
GO
Novosti
Novosti : Uskršnje radionice u MUZEJU Moslavine

 

Muzej Moslavine Kutina priređuje uskršnju izložbu pisanica pod nazivom Baština koja traje, autorice Slavice Moslavac.

Izložba sadržava fotografije i tekstove o povijesti pisanica, načinu ukrašavanja, značenju boja i ornamenata.

Izložba će biti postavljena na gradskom trgu, a otvorit će se  11. 4. 2014. u 10,00 prije otvorenja humanitarnog, uskršnjeg sajma.

Na štandovima sajma biti će predstavljene pisanice i drugi uradci (vaze, košarice, posudice...) s nekoliko muzejskih kreativnih radionica koje su bile upriličene za polaznike razne životne dobi od djece, mladeži do umirovljenika.

Na svečanosti otovrenja bit će upriličene tradicijske uskršnje igre koje su se izvodile u moslavačko-posavskom kraju. A radi se dakle o: bacanju pisanice u zrak uz riječi: bogu belanjak, meni žutanjak, vragu lupanjak, zatim kotrljanje niz padinu i trčanje s pisanicom u žlici.

 

Kopija od P3244356.JPG

Smotra folklora,  Kutina, 2004. 058.jpg

 

Uskrs, vazam ili vuzem je najveći i najznačajniji kršćanski blagdan. Crkva pred sam blagdan Uskrs preuzima centralno mjesto i značenje u vjerskim obredima. U Hrvata uskrsni su običaji ukorijenjeni u svijest kao svetkovina istinskog veselja i blagdan duhovnog očišćenja, preporoda s kojim je nagovješteno novo bujanje života i prirode. Kršćani slave proslavljenog Isusa, kada je, nakon zemaljskog života provedenog u svom zavičaju i s članovima obitelji, te trogodišnjeg naučavanja i javnog djelovanja, bio mučen i razapet na križ, pokopan i treći dan ustao iz groba, hrvatski kažemo uskrsnuo. Od svih kršćanskih svetkovina najduže se slavi, tj. sedam tjedana, i  u tom se razdoblju posebno naglašava i pjeva riječ Aleluja, što znači Hvalite Gospodina. To je pobjednički usklik Kristovih sljedbenika, izričaj veselja zbog pobjede nad silama mraka, radosti i sreće.  

Stariji naziv za Uskrs je vuzem prema riječi - vzeti što znači – vrijeme kada se ponovo uzimaju mrsna jela, tj. meso; te mlađi naziv Uskrs prema riječi krsnuti što znači dići se, oživjeti.

 

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine