X
GO
Novosti
Novosti : Kreativna radionica

Organizator: Muzej Moslavine Kutina i Koordinacijski odbor Kutina-grad prijatelj djece 

Mjesto: OŠ Stjepan Kefelja, Kutina

Vrijeme: 3. 3. 2015. u 11,00 i 13,00 sati

Tema: Kreativne uskršnje radionice

Voditeljica: Slavica Moslavac

 

Muzej Moslavine Kutina i Koordinacijski odbor Kutina-grad prijatelj djece  i ove godine nastavljaju suradnju u organiziranju uskrsnih  radionica ukrašavanja pisanica i izradu uskrsnih ukrasa.

Radionice ukrašavanja pisanica za djecu vrtića i učenike osnovnih škola održavaju  se u prostoru Muzeja Moslavine ili OŠ Grada Kutine.

 

Na radionicu je potrebno donijeti:

-         Kistove

-         Tempere  boje – zelena, smeđa,žuta, crvena

-         Škare

-         Posude za vodu

-         Čačkalice

-         Jedno kuhano jaje

-         Svežanj tanjih grančica

Ostali pribor osigurava organizator

1.pisanice, 2015.jpg 

U vremenu korizmeno-uskrsnih običaja bojenje i ukrašavanje jaja jedno je od najpoznatijih uskrsnih tradicija pretkršćanskog podrijetla, ne samo kod nas nego i u ostalih europskim zemljama.

Oslikavanje jaja voskom, faksimiliranje zeljastim biljem, ukrašavanje struganje nožićem i britvom, bojenje i iscrtavanje čačkalicom umočenom u solnu kiselinu, oplitanje koncem i vunicom, te obljepljena taninom i na spoju ukrašena sitakom – zukvom, bijelom srži od biljke Jancus, sve su to tehnike ukrašavanja  moslavačko-posavskih uskrsnih pisanica. Najstariji i najrašireniji način ukrašavanja jajeta je vosak. Motivi tih jaja su različiti i unikatni. Svaki majstor oslikač želi imati svoj prepoznatljiv motiv i stil. Najčešće se javljaju motivi proljetnoga cvijeća, svastike, triskela, motiv križa, hrastovih i borovih grančica, ravne i izlomljene linije, točkice i valovnice, razni tekstovi; od imena darovatelja, dobrih želja itd. Pisanica je i dar, osobito djeci, ali se i mladež međusobno daruje, pa i odrasli.

 

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine