X
GO
Novosti
Novosti : 2. revija narodnih nošnji u Ivanić Gradu

Organizator: Folklorni ansamb Insula Ivanich

Vrijeme: 21.11.2015. u 19,00 sati

Mjesto: POU u Ivanić Gradu

Kordinatorica: Željka Jambrešić

Umjetnička savjetnica: Slavica Moslavac, stručna kometatorica baštinjenog ruha

Naziv revije: Poznaju se koje se šminkaju

 

 

U subotu 21. studenog, 2015. u  Pučkom otvorenom učilištu u Ivanić Gradu, po drugi put će se održati revija narodnih nošnji pod nazivom „Poznaju se koje se šminkaju“. Na njoj će se  predstaviti bračni parovi, odnosno rodbinski vezani npr. braća, sestre, majka i kći, djed i unuče...itd. obitelji koje njeguju tradicijsku baštinu svoga kraja ili šireg zavičaja, a nasljeđeno blago kroz nekoliko generacija.

Posjetitelji u velikoj dvorani imaju  prigodu vidjeti raznovrsnost ruha, stalešku pripadnost, imovinsko stanje nositelja, ljubav i očuvanost baštine.

Nositelji folklornog kostima ponosno se vladaju u njima, znalački do u tančina objašnjavaju nazive pojedinih dijelova, tehnike izrade tkanja i vezenja, značenje i ulogu boja i ornamenata, posebnost oglavlja, prigode uz koje se nosi, te vrijednost i magijsku ulogu nakita.

Uz pomno odabrani kostim žene, muškarci, momci i djevojke nose i razne ukrasne i uporabne predmete, te druga sitna pomagala. Za odlazak u crkvu u rukama nose molitvenik i krunicu, razne ćilimčiće-podmetače za klecala;  cvijet, maramicu i torbicu.

Muškarci za izbore često se kite  svatovskim ručnicima prebačenim preko jednog ili oba ramena, u ruci drže čuture ili barilce za vino i rakiju, kepčije (pastirske čaše), preko ramena prebačene platnene ili kožne torbe, bičeve, izrezbarene štapove ili druge pastirske batine, nadžake i dr. Šešire i druga pokrivala glave, muškarci su često ukrašavali cvijećem, zelenilom, perjem, žitnim klasjem, a djevojke se kite suhim i živim sezonskim cvijećem.

 

Na reviji će nastupiti: parovi iz Ivanić Grada, Posavskih Brega, Dubrovčaka, Novske, Zbjegovače, Banove Jaruge, Dugog Sela i Svete Nedelje.

 

U glazbenom programu nastupat će: Pjevačka i tamburaška skupina Folklornog ansambla Insula Ivanich iz Ivanić Grada, KUD „Rodna gruda „ iz Dugog Sela, KUD „Šubić“ iz Novske i KD „“Sveta nedelja“ iz Svete Nedelje.

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine