X
GO
Novosti
Novosti : Zimska škola hrvatskog folklora u Koprivnici

5..jpg

Zimska škola hrvatskog folklora –

3. do 12. siječnja 2016.

 

Organizator: Hrvatska matica iseljenika
Voditelj: Andrija Ivančan, prof.
Organizatorica: Srebrenka Šeravić, prof.
Mjesto održavanja: Koprivnca, hotel Podravina

Predavačica za moslavačko-posavsko-bilogorski kraj: Slavica Moslavac, prof.

Korepetitorica: Lana Moslavac

3..JPG

Na Zimskoj školi hrvatskog folklora u Koprivnici koja se po prvi puta održava u Koprivnici, podučavat će se plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga PANONSKOGA PODRUČJA, odnosno narodni plesovi Turopolja, Moslavine, Posavine, Bilogore, područja Slatine, Donjeg Miholjca, Orahovice, Našica, Nove Gradiške i Požeške kotline, Valpovštine, Brodskog Posavlja, Đakovštine, područja Županje i Vinkovaca te Srijema. Predavat će se i plesovi Hrvata koji žive u Vojvodini, Mađarskoj i Bosanskoj Posavini u BiH.
Uz praktična plesna predavanja održavaju se i predavanja o narodnim nošnjama i pjesmama panonskoga područja, te predavanja o plesnom pismu – kinetografiji i osnovama notnoga pisma. Ova škola namijenjena je obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina. 
Osnivač Škole i autor njezina programa bio je uvaženi hrvatski etnolog i etnokoreolog dr. Ivan Ivančan (škola datira od 1963. g.), a današnji voditelj je prof. Andrija Ivančan. Uz Andriju Ivančana predavanja će održati i drugi hrvatski folklorni stručnjaci: Slavica Moslavac, Miroslav Šilić, Nenad Sudar, Ratko Poznić, Mišo Šarošac, Goran Knežević, Kristina Benko Markovica, Katarina Medarić, Tibor Bün, maestro Siniša Leopold, Vjekoslav Martinić. Glazbeni korepetitori su Antun Kottek i Lana Moslavac.
Na Školi će se učiti pjesme i plesovi cijelog panonskog areala, predavačica za područje hrvatske Posavine, Moslavine, Bilogore je Slavica Moslavac, a korepetitor na bisernici, tamburi samici, jedinki i dvojnicama je Lana Moslavac. Na seminaru će se promovirati i knjige Slavice Moslavac i to nova etnografska mapa pod nazivom: Narodne nošnje Moslavine, Hrvatske Posavine i Banovije, kao i knjiga o Tradicijskom ruhu-obiteljskm nasljeđu, koju će uz promotore Andriju Ivančana, prof. etnologa i Srebrenku Šeravić, prof. organizatoricu Škole, govoriti i autorica Slavice Moslavac,  a sve će biti popraćeno demostratorima u tradicijskom ruhu iz gotovo cijele Županije, kao i glazbenim brojevima polaznika Škole.

 

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine