X
GO
Novosti
Novosti : Fašnik u Kutini /FUK

Fašnik u Kutini /FUK/

 

Od davnina poklade fašnik /od njemačkog Fasching/,  fašejnek, fašnek, fašinjak ili mačkare imaju značajnu ulogu u godišnjem ciklusu narodnih običaja. Poklade su se osobito razvile u srednjem vijeku, a potječu od rimskih Saturnalija i Luperkalija, te pripadaju kultu plodnosti.

Do šezdesetih godina najveća i najznačajnija kutinska okupljališta s pučkim izričajem bilo je Petrovo. A danas, od velikog značaja ima manifestacija pod nazivom FUK (Fašnik U Kutini), tj. mačkare ili poklade, koje se u Kutinskom Selu (Radićeva ulica u Kutini), kroz cijelo socijalističko razdoblje nisu prekidale, dok u gradu Kutina traju kontinuirano već 20-tak godina.

Pokladni običaji u Kutini, kao i u cijeloj Moslavini, danas su se sveli na pokladni utorak sa završnicom na Pepelnicu, a obuhvaćaju nekoliko osnovnih segmenata: prerušavanje i ophodnja maskiranih skupina koje istjeruju zlokobnu zimu zastrašujućim maskama i bukom.

Kutinska maskirana povorka prolazi centrom Kutine, a kreće  s raznih polazišta: od Društvenog doma iz Radićeve ulicu u Kutinskom selu, od Otvorenog pučkog učilišta ili iz hotela Kutina, ili sa nove gradske tržnice. Na čelu je barjaktar s natpisom fuk, slijede konjanici na arapskih konjima koji dolaze s ergele Sandre Prevendar iz Kutinskog sela, a na početku FUK-a bili su konjanici Željka Pettersa iz Donjeg Krivaja, kutinska puhačka glazba i možoretkinje, maskirane skupine iz Kutine i ostalih moslavačkih sela, te gosti iz drugih gradova kao: Kloštar Ivanića, Nove Gradiške, Crikvenice, Pakraca, Lipika, Križa, Kastva, Đakova…a poslije maskiranih skupina, u povorku se uključuju brojni pojedinci kako djeca tako i odrasli.

 

2.FUK.jpg

Fašnički meštar (voditelj ) je Ivan Smuk koji slavodobitno oduzima ključeve grada aktualnim političkim čelnicima i preuzima vlast u gradu, brine o izvršenju smrtne kazne nad fašnikom, koji se spaljuje i baca u potok Kutinicu. Sredinom 20. stoljeća pogubljenje fašnika vršilo se u samom centru Kutine kod zidanog mosta, a danas u Kutinskom selu.

Mačkare su u prošlosti imale za cilj odbijanje zlih sila, demona i uroka, koji mogu nauditi čovjeku. Uvijek je bilo važno udovoljiti nepoznatim silama i pridobiti njihovo djelovanje u korist čovjeka i njegova rada. Pjevali su i plesali za bolji rast usjeva. Za svoj trud i dobre želje bili su nagrađivani darovima u hrani i novcu. Danas Turistička zajednica grada Kutine, također nagrađuje skupine i pojedince za dobro izveden fašnički program  ili originalnu masku. Ostala vjerovanja danas su se izgubila, samo je ostala želja za prerušavanjem, skrivanjem iza krinki, te veselom ponašanju i lakrdijanju pred publikom i na javnim mjestima.

Fašnik je god, godovnjak (imendan) muškaraca, pa si neki iz šale i međusobno čestitaju.

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine