X
GO
Novosti
Novosti : Promocija knjige dr. Ivice Goleca Razvoj novčanih zavoda na području današnje SMŽ

 

 

Organizator: Muzej Moslavine Kutina i Arhiv Sisak

Mjesto: Muzej Moslavine Kutina

Vrijeme: 16.3. 2016. u 18,00 sati

Tema: RAZVOJ NOVČANIH ZAVODA NA PODRUČJU DANAŠNJE SISAČKO MOSLAVAČKE ŽUPANIJE, 1860. – 1945.

Promotori: ravnateljica Arhiva, Nela Kušanić, dipl. polit., autor knjige dr.sc. Ivica Golec

Recenzenti: Dr.sc. Mira Kolar Dimitrijević i Dr.sc. Željko Holjevac

 

Dakle, riječ je o knjizi: RAZVOJ NOVČANIH ZAVODA NA PODRUČJU DANAŠNJE SISAČKO MOSLAVAČKE ŽUPANIJE, 1860. – 1945., objavljenoj 2014. godine u nakladi Državnog arhiva u Sisku i prvi puta predstavljenoj povodom Tjedna arhiva u studenom 2014. godine.

Autor ovoga djela je povjesničar, dr. sc. Ivica Golec, znanstveni savjetnik u miru Hrvatskog instituta za povijest. Svoju znanstvenu karijeru obilježio je istraživanjem hrvatske povijesti u razdoblju od 18.  do 20. st., pretežito povijesti Hrvatsko-slavonske vojne krajine, a posebice Banske krajine i njezina sjedišta Petrinje, te gospodarske, kulturne, političke i vjerske povijesti, povijesti ustanova, sporta, glazbe te svakodnevnog života.

 

U knjizi koju predstavljamo i kutinskoj publici, obrađuje djelovanje više od 60 novčanih zavoda koji su postojali i djelovali na navedenom području, pa i na području Kutine do kraja Drugoga svjetskoga rata. Ovime daje prilog, do sada, po malo zapostavljenoj tematici - gospodarskoj povijesti, bez koje nije moguće u potpunosti razumjeti mijene hrvatske povijesti. Djelo je temeljeno na izvornom arhivskom gradivu pohranjenom u domaćim arhivskim ustanovama, ponajviše Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu i Državnom arhivu u Sisku, ali i Ratnom arhivu u Beču.

 

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine