X
GO
Novosti
Novosti : Preminula Višnja Sever

Višnja Sever

 

U 93. godini preminula je poznata kulturna djelatnica, povjesničarka umjetnosti Višnja Sever Siglhuber.

Rođena je 1923. godine u Popovači. Iz poznate je obitelji Sever, majke Zorke, slikarice te brižne u čuvanju značajki moslavačke narodne nošnje i oca Josipa Severa, gospodarstvenika i aktivnog člana HSS-a. Obitelj je poslije Drugog svjetskog rata osjetila surovost kažnjavanja političkih neistomišljenika, posebno Višnja višegodišnjim logoraškim životom. Nakon izlaska iz zatvora obitelj se preseljava u Zagreb, a Višnja završava studij na Filozofskom fakultetu, gdje 1965. magistrira na Odsjeku za povijest umjetnosti. Paralelno sa znanstvenim radom, bavi se slikanjem i piše stihove.

višnja.JPG

Svoje stvaralaštvo najvećim dijelom posvetila je rodnoj Moslavini. Dragocjena je njezina bliska suradnja s kulturnim subjektima zavičaja: Muzejom Moslavine iz Kutine i Ogrankom Matice hrvatske u Kutini i Popovači. Poticateljica je okupljanja sklonih likovnom stvaralaštvu u okviru popovačkog moslavačkog likovnog kruga. Surađujući s vlastima jedinice lokalne samouprave osobito je sa sestrom Ružicom donacijama zavičajnom zbirkom u središtu Popovače obogatila spomen na bogatu prošlost tog grada i Moslavine.

Oproštaj od Višnje Sever Siglhuber je u četvrtak 6. travnja 2016. godine u 13,00 sati na Krematoriju zagrebačkog groblja Mirogoj.

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine