X
GO
Novosti
Novosti : Tragovima antičke civilizacije u Moslavini

Veliko rimsko carstvo je u doba najvećeg procvata obuhvaćalo čitavu Europu, sjevernu Afriku i dio Male Azije. Današnja Moslavina nalazila se u okviru Provincije Panonije (Superior, Savia), stvorene osvajanjem i pacificiranjem panonskih (ilirskih plemena), koja su obitavala na tome prostoru.

Karta rimskog carstva.jpg

Neke tekovine rimske civilizacije i danas intrigiraju svijet - među najposjećenijim turističkim destinacijama svakako su mjesta s ostacima iz rimskoga razdoblja. Na prostoru današnje Moslavine imamo arheološke ostatke arhitekture niske razine sačuvanosti, zbog blizine naselja u suvremeno doba i mogućnosti upotrebe građevinskog materijala s rimskih ruševina. Tako temelje objekata na lokalitetima u Kutini (Kutinska lipa); Osekovu (Ciglenice); Okešincu, Hercegovcu i Repušnici nalazimo ispod  oraćeg sloja (do 40 cm ispod razine tla.) Ali činjanica da su to rijetki ostaci rimske arhitekture na tlu kontinentalne Hrvatske, osigurala je podršku Konzervatorskog odjela u Sisku, da se nakon konzervacije  prezentiraju "in situ"

007 - kopija.JPG

Učenici, Graberje 11.5.jpg

Prema stanju kome se sada nalaze,  rimski lokaliteti u Kutini i Osekovu još su daleko od mogućnosti prezentiranja u turističke i edukativne svrhe (svaki iz svojih razloga). No nadati se da dosadašnji radovi, koji su dali neke rezultate, nisu bili uzalud. (AB)

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine