X
GO
Novosti
Novosti : smoslavac

U Muzeju Moslavine svečano je promovirana Etnografska mapa Moslavine, Hrvatske Posavine i Banovine, knjiga „Tradicijsko ruho – obiteljsko nasljeđe“, te glazbeni CD-e „Volim milo, ma siroče bilo“ KUD-a Kloštar iz Kloštar Ivanića. sa 
    Etnografska mapa Moslavine, Hrvatske Posavine i Banovine autorice Slavice Moslavine sastoji se od dva ovitka u kojima se nalazi 20 kartolina narodnih nošnji te zbirke i deplijana. Narodne nošnje panonskog područja u čiji sastav ulazi Moslavina, Hrvatska Posavina i Banovina, ističu se raznovrsnošću, ljepotom i otmjenonošću. Izrađene su od domaćeg platna, bogato ukrašene tkanim ili vezenim ukrasom. Izrada nošnje i njen izgled, tj. sastavljanje nekrojenih komada platna u cjelinu, govore nam o arhaičnosti ruha koje je u mnogim elementima sačuvalo karakteristike stare slavenske odjeće. Osnovne sirovine za izradbu odjeće i ostalog ruha bili su lan i konoplja, a koristila se svilena i pamučna nit. 
    Tradicijsko ruho – obiteljsko naslijeđe je knjiga koja na 96. stranica govori o priredbama tradicijskog izričaja od smotri, etno revija, dokumentarnih snimanja. o kraju i ljudima, te etnografskim predavanjima koje priređuje Muzej Moslavine Kutina.
    Glazbeni CD „Volim milo, ma siroče bilo“, predstavlja izbor moslavačkog, zavičajnog glazbenog nasljeđa. Nosioci izvedbe su svirači i pjevači KUD-a „Kloštar“ iz Kloštar Ivanića, mjesta duge i zanimljive prošlosti. Predstavljeni repertoar je prisjećanje na prošla vremena kada je pjesma bila neizostavni dio svakodnevnih događanja.
    Vesna Zarić, viša kustosica Etnografskog muzeja iz Zagreba i Josip Forjan u ulozi recenzenta na predstavljanju mape, knjige i glazbenog CD-a zahvalili su čuvarima narodne baštine i tradicije te su se složili kao su mapa, knjiga i CD veliki doprinos u očuvanju narodnog blaga i njegove promocije i proučavanja. 
    U programu promocije organizirana je i etno revija na kojoj su prikazane narodne nošnje panonske Hrvatske predstavljene u knjigama. Etnologinja Slavica Moslavac, ravnateljica Muzeja Moslavine uz pomoć članova KUD-a Repušnica, Seljačka Sloga iz Kutinskog sela, Kloštar iz Kloštar Ivanića te Ankice Kemfelja iz Donje Gračenice i Sandre Blažun, članice Rusalki predstavila je bogate narodne nošnje koje su nosile žene u Mosalvini, Hrvatskoj Posavini i Banovini.  

1.jpg

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine