X
GO
Novosti
Novosti : 15-ta obljetnica od rođenja Milke Trnine

M.T-Milka Trnina, rad Želimira Šiška, ulje .jpgM.T-Milka Trnina, rad I. Milata, treščica.jpg

Umjetnica velike muzikalnosti, profinjene stilske kulture i čudesnog opernog temperamenta. U svoje kreacije unosila je jedinstvenu pjevačku i glumačku izražajnost. Obožavatelji Wagnerove glazbe nazivali su je Božanska Ternina.

 

Najvažnije uloge koje je Trnina tumačila to su svakako uloge novije operne povijesti u djelima Meyerbeera, Verdija, Gounoda, Mozarta, Mascagnija, Donizzetija, a po statistički najsnažnijim odjecima u publici i među kritičarima, Wagner, Puccini i Beethoven predstavljaju Trninine zvjezdane visine i uloge Leonore (Fidelio), Elisabeth (Tannhäuser), Isolda (Tristan i Isolda), Kundry (Parsifal) i Floria Tosca (Tosca).  

 

Milka Trnina je posljednji put nastupila u kolovozu 1906. godine  u Prinz-regenten–Teatru, ulogom Sieglinde. Bez oproštaja ostavila je pozornicu kad je bila najviše slavljena. Bol lica, uzetost i neuspjela operacija obraznog živca prisilili su je da otkaže turneju gostovanja po Njemačkoj. Nikad nije nervus focialis, mimički živac, prouzročio većega zla, nego kod ove svjetske pjevačice. Povukla se u svoju vilu na Obersalzbergu  u Berchtesgadenu u Bavarskoj. Poslije se preselila u Beč, vratila u München, a od 1913. godine pa do smrti 1941. živjela je u Zagrebu.

 M.T-Najznačajniji projekt S, Moslavac na kult-povijetnom odjelu je Milka Trnina.jpgM.T-Slastice s Milkom Trninom.jpg

Milka Trnina je 1923. godine  imenovana počasnim članom Muzičke akademije i upraviteljicom odjela solo pjevanja, jedna od njenih učenica bila je i proslavljena Zinka Kunc koja je svoju učiteljicu naslijedila i na pozornici Metropolitena. Kao član ispitne komisije na Glazbenoj akademiji, svojim savjetima, pomagala je posebno nadarene studente. Sve do svoje smrti bila je vrlo aktivna u kulturnom životu Zagreba, a posjećivala je i europske glazbene centre gdje je uvijek izazivala posebnu pažnju, njeno ime se uvijek izgovaralo s najvećim poštovanjem.

 

Za svoje velike zasluge koje je stekla na polju glazbene umjetnosti, kao operna pjevačica odlikovana je brojnim ordenima, priznanjima i počastima. Njeno ime nosi ugledna nagrada za glazbeno stvaralaštvo, koja se od svibnja 1958. godine dodjeljuje u HNK-u u Zagrebu. Društvo za poboljšanje Plitvičkih jezera 1894. g. kao trajno sjećanje na umjetničinu susretljivost i dobročinstvo proglašava dotadašnji Milanovački slap, slapom Milke Trnine ili Trninin slap. I Vezišćani su se također odužili slavnoj pjevačici, rođenoj u njihovom mjestu, podigavši  Spomen-dom Milke Trnine i osnovali kulturno-umjetničko društvo, a od 1983. g. priređuju lipanjske susrete mladih. U Križu, Osnovna škola nosi slavno ime Milke Trnine, a u Ivanić Gradu, Osnovna glazbena škola, te vokalni ansambl, Križani su osmislili i slasticu s likom velike umjetnice.

 

 

Umrla je 18. svibnja 1941. u 78. godini od posljedice upale pluća. U oporuci izrazila je sljedeću želju: Moj sprovod neka se obavi prije podne. Neka se ne drže nikakvi govori niti ne pjeva ništa drugo nego nad otvorenim grobom «Lijepa naša domovino» koju neka izvede pjevačko društvo «Kolo»...Vijenci i ostalo cvijeće se sa zahvalnošću otklanjaju. Neka se dadu doprinosi za dobrotvorne svrhe. 

Bista  Milke Trnine u Vezišću.jpg

 

Muzej Moslavine Kutina također se uključio u obilježbe Milkinih obljetnica, od raznih predavanja, tiskanja katologa i objavljivanja kraćih tekstova, no, ipak treba izdvojiti kako je povodom 135-te, priređena kulturno-povijesna izložba Slavice Moslavac „Milka Trnina- Hrvatski slavuj“, koja je bila predstavljena u Kutini, Križu, Ivanić Gradu, Sisku, Novoj Gradišci, Bjelovaru i Zagrebu.

Ivan Milat i Želimir Šiško su za potrebe izložbe, prema fotografijama naslikali u ulju i treščici Milku Trninu.

 

Ove godine obilježava se 150-ta obljetnica od rođenja velike umjetnice.

 

Slavica Moslavac

 

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine