X
GO
Novosti
Novosti : Međunarodna izložba Iznenađenja iza prozorčica

 

 

Organizator: Udruga “Amici di Padre Monti” /Prijatelji oca Montija/ iz Saronna,

“Kuća brata Bonifacija Pavletića” iz Kutine i Muzej Moslavine Kutina

Mjesto: Galerija Muzeja Moslavine Kutina,

Vrijeme: 17. 3. 2016. u 19,00 sati

Tema: Međunarodna izložba povodom svetkovine Uskrsa

          „Iznenađenja iza prozorčića“

 

 

Iznenađenja iza prozorčića

dolazak uskrsnih diorama

 

Zamislite si da ste na avionu ili brodu i gledate kroz prozorčić: što vidite? Prekrasno obzorje i prelijepe krajolike! I ako se k tome usredotočite na jednu točku u svojoj fantaziji možete vidjeti nebrojene scene iz svakidašnjeg života i fantastične prizore.

Taj osjećaj iskusit ćete u razgledavanju DIORAMA, koje je postavila Udruga “Amici di Padre Monti” iz Saronna, u Galeriji Muzeja Moslavine u Kutini.

Što su diorame? Diorama je smanjena postavka koja uz reflektirana svjetla daje plastičnost prizorima različitih vrsta. Sve ovisi o mašti i vještini umjetnika.

12 predloženih DIORAMA umjetnički reproduciraju nekoliko scena iz Kristove muke i druge važne događaje opisane u Svetom pismu.

Diorame je izradila Udruga “Amici di Padre Monti” (Prijatelji oca Montija), koja godinama u božićno vrijeme ugošćuje oko 15.000 posjetitelja privučenih ovakvim remek-djelima u prostoru Instituta oca Montija u Saronnu. Među njima su i diorame koje je tijekom svog redovničkog života izradio brat Matteo Chita, umro 1999. u dobi od 86 godina. Svoje prve jaslice izradio je kad je imao 6 godina i poklonio ih svojoj župi. Bile su prve od 2600 primjeraka od kojih su brojni obišli svijet sve do Japana i SAD-a, te mnoge metropole u Europi.

Diorame koje ćete razgledati nadahnute su njegovom umjetnošću i u tjednima u kojima se prisjećamo nekih događaja iz Kristove muke i uskrsnuća, prikazuju scene opisane u Evanđelju.

Posjetiti ih i diviti im se, bit će nezaboravno iskustvo, a pojedine prizore nećete nikad zaboraviti!!!

1.s.jpg

 

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine