X
GO
Novosti
Novosti : Muzejske radionice

Muzej Moslavine Kutina i Koordinacijski odbor grad prijatelj djece već niz godina organiziraju humanitarni uskrsni sajam. No, njemu prethode brojne radionice na kojima sudjeluju djeca, mladež i odrasli. Ove godine održali smo pet radionica i primjenjivali slijedeće tehnike: bojenje jaja temperama, akril i vodenim bojama; salvetna spiralna tehnika, samostalno ili u kombinaciji sa bojama; ukrašavanje pisanica voskom u više boja, ukrašavanje pisanica usitnjenom i obojenom ljuskom jaja, te na kraju izrada i ukrašavanje košarica za pisanice.
U vremenu korizmeno-uskrsnih običaja bojenje i ukrašavanje jaja jedno je od najpoznatijih uskrsnih tradicija pretkršćanskog podrijetla, ne samo kod nas nego i u ostalih europskim zemljama. Oslikavanje jaja voskom, faksimiliranje zeljastim biljem, ukrašavanje struganje nožićem i britvom, bojenje i iscrtavanje čačkalicom umočenom u solnu kiselinu, potkivanje, oplitanje koncem i vunicom, te ovijena taninom i na spoju ukrašena sitakom – zukvom, bijelom srži od biljke Jancus, sve su to tehnike ukrašavanja moslavačko-posavskih uskrsnih pisanica. Najstariji i najrašireniji način ukrašavanja jajeta je vosak. Motivi tih jaja su različiti i unikatni. Svaki majstor oslikač želi imati svoj prepoznatljiv motiv i stil. Najčešće se javljaju motivi proljetnoga cvijeća, svastike, triskela, motiv križa, hrastovih i borovih grančica, ravne i izlomljene linije, točkice i valovnice, razni tekstovi; od imena darovatelja, dobrih želja itd.
Danas se pisanice koje su osim pravih jaja (kokošje, pačje, guščje, nojevo, ptičje…), koriste i od stiropora, kaširana od papira, plastike, mreže od špage, vrbe…te se oslikavaju ili ukrašavaju na bezbroj načina. Mogu biti sasvim mala do metraških koje krase vanjske prostore tj. trgove. I Kutina ima veliku pisanicu i ostale rekvizite koji već treću godinu ukrašavaju Novi gradski trg na kojem se održava Uskršnji humanitarni sajam i gdje se provode razne igre kao npr. bacanje pisanice u zrak, kotrljanje po kosoj površini, trčanje sa žlicom u ustima u koju smo stavili pisanicu, preskakanje obredne vatre za dobrobit i zdravlje cijele slijedeće godine.
Pisanica je i dar, osobito djeci, ali se i mladež međusobno daruje, pa i odrasli.

Muzej Moslavine Kutina, a u organizaciji Udruge „Prijatelji Kloštra“ ove godine povodom najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, priređuje etnografsku izložbu pod nazivom Pisano i risano, etnologinje Slavice Moslavac. Na petnaest panoa bit će fotografijama i tekstovima predstavljeni moslavački uskrsni običaji, uloga i značenje Uskrsa, duhovna priprema i križni put, obredna jela i korizmena odjeća. Na izložbi će se predstaviti i pisanice ukrašene raznim tehnikama.
Otvorenje izložbe bit će 9. travnja 2017. g. u 15,00 sati u Društvenom domu u Kloštar Ivaniću.

 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine