X
GO
Novosti
Novosti : Promocija etnografske mape


Srijeda, 26. travnja 2017. u 19,00 bit će u Muzeju Moslavine promovirana etnografska mapa koja sadrži brošuru o povijesti mjesta, običaja i tradicijskog ruha, te 30-tak kartolina s fotografijama osoba obučenih u blagdansko, svakodnevno, dječje, muško i žensko ruho. Tradicijski obredi, osobito narodna nošnja, tradicijska glazbala i ples šireg kloštranskog zavičaja, moramo priznati, malo su istraživani, prezentirani i publicirani. Tek malobrojni zapisivači, stručnjaci-etnolozi, književnici, folkloristi kao i ostali zaljubljenici u baštinu, rijetko, skromno i sporadično su bilježili vrijednosti pučkog načina života, kao i njihovu duhovnu, te materijalnu ostavštinu. Usmena predaja koja djelomično živi u svakodnevnom životu Moslavaca, u posljednjih nekoliko desetljeća, omogućila je vrijednim članovima mjesnog KUD-a Kloštar iz Kloštar Ivanića, oživljavanje obreda i običaja vezanih uz pjesmu, ples, te tradicijsku odjeću, kao i uočavanje razlika svakodnevnog, obrednog ali i blagdanskog ruha. Predstavljaju se na brojnim susretima, smotrama, izborima originalnosti i drugim priredbama mjesnog, regionalnog i državnog izričaja.
Velika je zasluga u očuvanju nematerijalne baštine u osnivanju Ogranaka Seljačke Sloge, koja je tridesetih godina 20. stoljeća uspjela prepoznati kulturne vrednote sela u njihovu najčišćem obliku i tako pružiti vjernu sliku njegovih kulturnih težnji. Istodobno je selu dovela u svijest važnost i značenje te njegove kulturne djelatnosti. Seljačka kultura je odraz i izraz posve određenih uvjeta života, rada i odnosa u selu. S time se nužno mijenjaju i pojedine kulturne vrednote, sam odnos seljaka prema njegovoj kulturi. To priznaje i sama Seljačka Sloga, ističući, da su se u svim krajevima nastojale pronaći najstarije pjesme i nošnje, najstariji oblici, bez kasnijih stranih utjecaja. No, činjenica, da takvi noviji, nečisti oblici postoje, dokazuje, da se radi o jednom procesu, koji se doduše može kanalizirati, donekle usmjeriti, ali se ne može zaustaviti.
Organizirani glazbeni život Kloštar Ivanića unosi u selo veoma različite glazbene pojave – od onih koje treba zbog određenih razloga naučiti, zatim onih koje dolaze iz drugih sredina i rado se prihvaćaju zbog svoje dopadljivosti (premda su ponekad prilično upitne vrijednosti i sadržaja), do novih pjesama koje su nastale u seoskoj, lokalnoj sredini – pa sve do izvanredno vrijednih primjera iz vrlo starih slojeva lokalne folklorne glazbe. Danas, moramo priznati da je mjesni KUD Kloštar iz Kloštar Ivanića, preuzeo vodeću ulogu čuvanja i prenošenja glazbene tradicije, narodnih običaja, ulogu i značenja tradicijskog ruha, vjerovanja i običaja budućim generacijama. Ne samo da je njeguje i prezentira, već raznim izložbama, revijama originalnosti i autohtonosti, publikacijama i nosačem zvuka „Volim milo, ma siroče bilo“ trajno je sačuvao vrijednostima folklorne baštine Moslavine.
Prof. Slavica Moslavac, etnologinja i muzejska savjetnica MMK
 
Povratak na naslovnicu
Podaci

Osnivač: Grad Kutina 
Godina osnutka: 1960.
Vrsta muzeja: opći - zavičajni 
Prostor muzeja: 230 m2 
Sastavni dio muzeja: 
Galerija Muzeja Moslavine